In acest articol iti explicam in detaliu tot ce trebuie sa stii despre taxele de drum din Grecia, iti vom spune si ce drumuri nu necesita platirea unor taxe, dar si ce traseu consideram noi ca este cel mai bun si mai rapid catre destinatia ta de vacanta.

Drumuri fara taxe in Grecia

Toate drumurile municipale din Grecia sunt gratuite. Exista doar cateva autostrazi pentru care va fi nevoie sa platesti o taxa, insa iti vom explica mai multe putin mai jos. Majoritatea drumurilor din Grecia sunt bune, chiar si in mediul rural vei avea surprinderea sa gasesti sosele in stare excelenta, fara gropi sau denivelari. De asemenea, ar trebui sa ai in vedere faptul ca acestea sunt inguste si nu vei avea ocazia sa accelerezi prea mult in aceste zone. Exista si drumuri neasfaltate, insa acestea se afla in zone in care nu prea exista potential turistic, deci le poti evita fara probleme.

Ar trebui sa iei in considerare intotdeauna caracteristicile locale, deoarece Grecia este o tara in care 80% din teritoriu este ocupat de munti, astfel incat cele mai multe drumuri trec prin zonele montane, iar serpentinele abrupte sunt foarte comune acolo. In plus, exista multe sectiuni de drumuri neiluminate si neasfaltate pe insulele grecesti, peninsula Halkidiki fiind unul dintre exemple.

Serviciul de feribot este bine dezvoltat in Grecia, dar este important sa retii faptul ca asigurarea auto nu este valabila pe feriboturi.

Taxe autostrada in Greciavinieta Grecia

Daca pleci in Grecia cu masina, ar trebui sa cunosti cele mai importante taxe de autostrada. Toate autostrazile sunt bine organizate, au pavaj excelent si sunt iluminate pe timp de noapte. Utilizarea autostrazilor pentru autoturisme costa, in medie, intre 0.45 euro si 4 euro.

Grecia are un sistem ramificat de opt autostrazi. Acestea reduc semnificativ timpul de calatorie in aproape orice parte a tarii, insa exista si alternative gratuite pentru acestea.

Autostrada Egnatia

Cea mai lunga autostrada, cu o lungime de 670 km, se intinde de-a lungul granitei nordice a tarii, la 70 km distanta. Aceasta leaga Alexandroupolis la granita cu Turcia si Igoumenitsa, care se afla in apropiere de Albania. Este una dintre principalele autostrazi ale tarii. Pe traseu sunt noua sectiuni cu taxa, care costa de la 1.20 euro la 2.40 euro. Astfel, trecerea de-a lungul intregii rute pentru un autoturism va costa aproximativ 17.4 euro.

Autostrada din Marea Egee

Conecteaza Salonic si Lamia. Exista 10-12 puncte de plata (in functie de directia de deplasare), cu un cost de la 0.70 euro la 3.20 euro. Astfel, o calatorie de la Salonic la Atena de-a lungul autostrazilor Marea Egee si Pathe va costa aproximativ 38.2 euro, iar parcurgerea ei in totalitate va dura aproximativ cinci ore (in jur de 500 km). Daca vrei sa eviti aceasta taxa de autostrada poti alege sa circuli pe drumurile fara taxa, insa durata totala va fi de peste opt ore.

Autostrada Pathe

Conecteaza Lamia si Atena. Exista 8 sectiuni, iar tariful este de la 0.65 euro la 3.85 euro.

Autostrada Moreas

Autostrada cu o lungime de 205 km trece prin centrul Peninsulei Peloponez, conectand orasele Corint, Tripoli si Kalamata. Exista sase de puncte de plata pe drum care costa de la 1.25 euro la 2.90 euro.

Autostrada Olympia

Autostrada cu o lungime de 210 km leagă orașele Atena și Patras. Este una dintre cele mai pitorești rute datorită peisajelor pe care le oferă Golful Corint. Există cinci puncte principale de taxare pe autostradă, precum și porți de taxare la intrări și ieșiri. Trecerea costă de la 1.8 euro la 3.30 euro.

Autostrada Ionia

Conectează orașele Ioannina și Antirrio, iar lungimea este de 196 km. Sunt patru puncte de taxare pe autostradă și cinci puncte la ieșire. Costurile de trecere sunt de la 0.75 euro la 3.55 euro.

Autostrada Attiki

Conectează aeroportul din Atena și autostrăzile Olympia și Pathe. Aici tariful trebuie plătit o singură dată, la intrare. Pentru un autoturism, taxa de drum va fi de 2.8 euro.

Drum cu taxă Lamia-Trikala

Secțiunea de taxare se întinde de la Trikala la orașul Agios Stefanos. Are două porți de taxare, costurile fiind de 1.95 euro și 3 euro.

Tunelul Preveza-Aktio

Acesta este singurul tunel subacvatic grecesc și conectează Cape Aktio și orașul Preveza. Lungimea sa este de 1.5 km, iar taxa de trecere este de 3 euro.

Podul Antirrio-Rio (Patras)

Este cel mai lung pod cu șase benzi din Europa, cu o lungime de aproape 3 km. Conectează Grecia Continentală și Peninsula Peloponez. Costul de trecere este de 13.3 euro, iar punctul de plată este situat în Antirrio. 

Cel mai bun traseu Romania-Grecia

Ne-am gandit sa iti venim in ajutor si sa iti punem la dispozitie cel mai bun traseu daca te-ai hotarat sa pleci cu masina in Grecia. Presupunem că plecarea se va face din București:

București – Pleven – Sofia – Dupnitsa – Blagoevgrad – Serres – Thessaloniki – Katerini – Larissa – Grecia

Daca alegi acest traseu cu masina spre Grecia, iti spunem ca are o lungime totala de aproximativ 940 km. Il vei parcurge in aproape 12 ore daca media vitezei cu care circuli va fi de 80 km/oră.

Acum poti merge linistit in concediu, odata ce ai luat la cunostinta toate detaliile pentru un drum fara probleme. Daca vrei sa iti achizitionezi vigneta Grecia, o poti face online pe asiguraricontactless.ro.

Sursă foto: vistacreate.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]