De asemenea, in cazul in care ai luat deja amenzi de-a lungul experientei tale ca sofer sau ca pieton, exista si solutii pentru a preveni ca acest lucru sa se mai intample. Prin respectarea regulilor si legilor de circulatie, dar si prin reamintirea frecventa a acestora, ai toate sansele sa eviti de acum inainte neplacutele amenzi. Am pregatit pentru tine raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre contraventii, de la “Unde platesc amenda de circulatie” si pana la “Ce se intampla daca nu platesti amenda?”, dar si sfaturi pentru a evita amenzi ulterioare:

Plata amenzilor de circulatie: intrebari si raspunsuri 

Iata raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre amenzi: 

Cum platesc amenda de circulatie online?

 Fie ca este vorba de o amenda pentru parcare sau o amenda pentru viteza, o vei putea plati online fara probleme. Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de un cont pe site-ul ghiseul.ro, platforma pe care se fac numeroase plati catre institutiile statului. Din fericire, nu va dura foarte mult sa iti creezi un cont si sa platesti amenda online cu ajutorul cardului bancar.

Unde pot plati amenda de circulatie?

 De la amenda pentru radar si pana la cea de parcare din Brasov, Bucuresti, Cluj sau orice alt oras, toate amenzile de circulatie se pot plati la Directiile pentru Taxe si Impozite din zona in care locuiesti, la punctele de lucru ale Postei Romane sau ale Trezoreriei statului. Te poti prezenta la oricare din sucursalele mentionate mai sus cu actele necesare, inclusiv cu tichetul de amenda pentru a plati suma datorata. Este o idee buna sa ai la tine bani cash, deoarece nu toate punctele de plata accepta plata cu cardul.

In cat timp se plateste amenda?

 Pentru a plati amenda la jumatate din valoarea sa, ai la dispozitie 15 zile din momentul in care ai primit procesul verbal pentru a o plati. Legea s-a modificat recent in favoarea cetatenilor, permitand ca plata amenzii la jumatate din valoarea ei sa se faca in termen de 15 zile de la primirea ei. In trecut, pentru a achita o amenda la 50% din valoare trebuia sa faci plata in termen de 48 de ore.

Cat este punctul de amenda?

 Valoarea punctului de amenda este de 10% din salariul minim pe economie la nivel brut. In anul curent, punctul de amenda a fost inghetat la pragul de 145 de lei in cazul tuturor sanctiunilor ce tin de Politia Rutiera. Astfel, daca te intrebi cat costa un punct de amenda, trebuie sa ai in vedere ca acesta este 145 de lei anul acesta, insa legile se pot modifica in functie de mai multi factori. Cea mai buna solutie este sa ramai la curent cu legislatia rutiera si cu prevederile Codului Rutier.

Unde platesc amenda daca nu ma pot prezenta fizic la punctele de plata?

 Daca nu te poti prezenta fizic la Posta, Trezorerie sau Directia de Taxe si Impozitie, atunci singura solutie este sa platesti amenda de la Politie online, pe ghiseul.ro, site-ul dedicat. Exista numeroase cazuri in care nu te poti prezenta la sucursale, fie pentru ca pleci curand din tara sau timpul nu iti permite din cauza serviciului. De aceea, solutia de plata online este una la indemana si foarte usor de pus in practica.

 Poti verifica daca ai luat amenda online?

  Din pacate, acest lucru nu se poate verifica online. In momentul in care primesti o amenda de circulatie, se va intocmi un proces verbal de predare primire, pe care il vei semna. Politistul te va instiinta de faptul ca ai primit o sanctiune, iti va spune motivul pentru care se aplica sanctiunea si te va informa si in ce consta aceasta. Ulterior, tu vei semna ca ai luat la cunostinta aceste lucruri. De asemenea, alte amenzi se primesc acasa, prin posta. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji ca ai primit o amenda de circulatie daca nu ai fost instiintat de catre un agent de politie de faptul ca ai incalcat legislatia rutiera sau daca nu ai primit prin Posta o astfel de instiintare.

 Ce se intampla daca nu platesti amenda de circulatie?

 Fie ca ai primit o amenda pentru radar prin posta, o amenda pentru viteza prin posta sau ai primit o sanctiune pe loc, in cazul in care nu o platesti Primaria poate impune executarea silita, iti poate pune sechestru pe bunuri sau popriri pe conturi. De aceea, este important sa achiti amenzile de circulatie cat de repede poti. In plus, plata amenzii in 15 zile lucratoare de la data primirii ei iti va permite sa achiti doar jumatate din suma imputata. Nu lasa o amenda de la politia locala neplatita deoarece iti poate aduce probleme serioase pe viitor.

In cat timp vine amenda pentru radar acasa?

  In cazul in care ai luat o amenda pentru radar, aceasta poate sosi prin posta, in cazul in care s-a identificat automobilul si persoana ce se afla la volan. Nu exista un timp standard pentru sosirea amenzii acasa, insa aceasta ar trebui sa soseasca in scurt timp de la momentul in care a avut loc incalcarea legii.

Plata amenda circulatie online

Amenda circulatie: legislatie

Legislatia in vigoare detaliaza aspecte legate de punctele de amenda, dar si de plata acestora. Articolul 98 din Codul Rutier mentioneaza valoarea punctului de amenda, dar si tipurile de sanctiuni in functie de numarul de puncte:

(1)Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.

 (2)Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

 (3)Contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.

 

(4)Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

a)clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

b)clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

c)clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

d)clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

e)clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

 (5)Contravențiile prevăzute la clasa a V-a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.

Fiecare contraventie se poate incadra intr-una dintre clasele de mai sus, in functie de tipul si gravitatea faptei. Iata cele mai frecvente contraventii, in functie de clasa in care se incadreaza:

Clasa I:

  • conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv;
  • nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers;
  • nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;
  • neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație;
  • lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului;
  • nerespectarea de către pasageri sau călători a obligațiilor ce le revin atunci când se află în vehicule;
  • nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului;” (extras din art. 99 al Codului Rutier)
  •  

Clasa a II-a: 

  • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; 
  • neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;
  • neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept; 
  • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului; 
  • nerespectarea regulilor privind depășirea; 
  • nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;”(extras din art.100 al Codului Rutier)
  •  

Clasa a III-a:

    • conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;
  • conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege;
  • neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • nepăstrarea distanței laterale suficiente față de vehiculul care circulă din sens opus;
  • nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare, cu excepția celor care interzic accesul sau depășirea care se încadrează în altă clasă de sancțiuni;
  • nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia;
  • nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor;
  • nereducerea vitezei în cazurile prevăzute de regulament;”(extras din art.101 al Codului Rutier)
  •  

Clasa a IV-a:

  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
  • conducerea vehiculului cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, constatate de poliția rutieră împreună cu specialiștii Registrului Auto Român;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
  • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.”(extras din art. 102 al Codului Rutier)

 Contraventiile din clasa a IV-a sunt insotite de retinerea permisului pentru o perioada de 90 de zile, iar in functie de gravitatea faptei se poate incepe si cercetarea penala.

Cum eviti amenzile de circulatieplata amenda

 

Cele mai bune moduri de a evita amenzile de circulatie implica respectarea legislatiei in vigoare si a Codului Rutier. De asemenea, exista cate lucruri pe care este bine sa nu le uiti niciodata pentru a evita sanctiunile, de la a avea actele la tine si pana la asigurarea auto valabila:

  • Poarta centura de siguranta intotdeauna. Este adevarat ca centura de siguranta poate salva vieti, asa ca poarta mereu centura atunci cand conduci.
  • Nu depasi limitele de viteza. Limitele de viteza au un rost clar: acela de a proteja toti participantii la trafic. Respecta aceste limite pentru a nu te pune in pericol nici pe tine, nici pe ceilalti.
  • Nu uita de asigurare. Trebuie sa ai mereu asigurarea RCA valabila si actele doveditoare la tine. Poti opta pentru asigurare RCA online sau RCA in rate, in functie de cum iti este mai usor. Daca ai o masina noua, atunci nu numai asigurarea RCA este obligatorie, ci si CASCO.
  • Ai grija de acte. In cazul in care vei fi oprit(a) de Politie, va trebui sa prezinti permisul, buletinul, talonul masinii si polita de asigurare. Este esential sa ai mereu aceste acte la tine, fie ca alegi sa le pastrezi in portofel, in masina sau in geanta.

 Amenzile de circulatie sun neplacute, insa pot fi o lectie importanta. Respectarea regulilor de circulatie este esentiala pentru bunul mers al lucrurilor pe drumurile publice, iar siguranta tuturor participantilor trebuie sa fie pe primul loc. In cazul in care ai luat o amenda, exista o multime de metode prin care o poti achita, de la plata online pe ghiseul.ro si pana la prezentarea intr-una dintre sucursalele Trezoreriei sau Postei Romane. Daca alegi sa platesti in primele 15 zile de la data emiterii acesteia, atunci va trebui sa platesti doar 50% din suma.

Sursa foto: create.vista.com

Alte Articole
Calculator RCA fără date personale 🔷 Aflați prețul de referință
22iun.

Calculator RCA fără date personale 🔷 Aflați prețul de referință

Un calculator RCA online fără necesitatea introducerii datelor personale este o resursă extrem de utilă pentru șoferii din România care doresc să obțină prețul de referință al asigurării RCA fără a furniza informații confidențiale despre ei înșiși. Acest instrument este conceput pentru a asigura confidențialitatea utilizatorilor săi, permițându-le să compare tarifele și să aleagă cea […]

RCA in Rate 🙌 Alege o asigurare rca în rate fara dobanda
21mai

RCA in Rate 🙌 Alege o asigurare rca în rate fara dobanda

Asigurarea RCA în rate este varianta convenabilă la care apelează din ce în ce mai multă lume, oferind flexibilitate și posibilitatea de calcul RCA online. Polița RCA este obligatorie pentru toată lumea, însă realitatea este că nu toți românii își permit să cheltuiască o suma destul de importantă pentru acest serviciu. Prețurile asigurărilor sunt în […]

Acte necesare inmatriculare auto 2024 ᐈ
10mai

Acte necesare inmatriculare auto 2024 ᐈ

Înmatricularea unui vehicul este un pas esențial pentru orice proprietar de automobil nou sau second-hand. Procesul poate părea complicat la prima vedere, dar, cu toate documentele necesare pregătite din timp, totul va decurge fără probleme. Documentele esențiale pentru înmatricularea auto includ: certificatul de înregistrare a vehiculului, asigurarea obligatorie auto (RCA), dovada inspecției tehnice periodice (ITP), […]

Asigurari Contactless ©2021-2024 All Rights Reserved

Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos