Verificare RCA Online aici

A fi sofer implica anumite riscuri si intamplari neprevazute, cum ar fi provocarea unui accident din neglijenta sau neatentie. In aceste situatii, esti obligat sa dispui de o asigurare de raspundere civila auto, astfel incat cel c─âruia i-ai provocat daunele sa fie despagubit de firma de asigurari. Contractul intocmit intre tine si aceasta, impune o plata pe care trebuie sa o achiti lunar, pentru ca ulterior sa fii asigurat de acest tip de protectie, includ├ónd asigur─âri auto ca o necesitate pentru ├«nmatriculare. Iata ce presupune verificarea RCA, intocmirea asigurarii rca online si motivele pentru care ar trebui sa nu-╚Ťi scape din vedere re├«nnoirea acesteia pentru men╚Ťinerea unui istoric date curat.

Verific─â online oric├ónd valabilitatea poli╚Ťei tale RCA.

Daca nu te mai afli, din varii motive, in posesia politei RCA, unde poti verifica data expirarii, o poti afla cu usurinta de pe internet. Poti accesa site-ul Autorit─â╚Ťii de Supraveghere Financiar─â sau baza de date AIDA, dezvoltata de Biroul Asigur─âtorilor de Autovehicule din Rom├ónia. AIDA con┼úine informa┼úii cu privire la asigur─ârile de r─âspundere civil─â auto ├«ncheiate pe teritoriul Rom├óniei, care confirma existen┼úa unui contract RCA valabil la data la care este verificat. Nu va trebui decat sa introduci numarul de inmatriculare al autovehiculuilui sau seria de ╚Öasiu, si data pentru care se face verificarea asigurarii RCA. Odata ce inchei o asigurare rca online, este u╚Öor s─â men╚Ťii un control asupra administr─ârii istoricului acestei asigur─âri. asigurare RCA, firma de asigurari va fi obligata sa ofere urmatoarele despagubiri:

 • sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudiciile provocate
 • sunt asigurate cheltuielile de judecat─â facute de reclamant
 • este acoperit orice act facut din neglijenta de catre persoana asigurata
 • Cand incepe si cand inceteaza asigurarea

Contractul RCA se poate ├«ntocmi pe o perioad─â semestrial─â sau pe 12 luni, ├«n func╚Ťie de ceea ce prefera viitorul asigurat ╚Öi de resursele financiare pe care le are la momentul respectiv. Acoperirea asigurarii incepe la data precizata in polita de asigurare si inceteaza la sfarsitul zilei inscrisa in aceasta. In ceea ce priveste poli╚Ťele ├«ncheiate cu plata ├«n rate, ├«n cazul in cazul in care nu platesti pana la data scadenta una dintre rate, asigurartorii nu o sa-ti mai acorde rca in rate. Poli╚Ťa de asigurare r─âm├óne ├«n vigoare ├«n acest interval de timp, condi╚Ťia fiind plata ratei p├ón─â la incheierea acestei perioadei.

Ce se intampla daca circuli fara RCA valabil?

In cazul in care circuli fara RCA valabil risti amenda de la 1000 la 2000 de lei, conform Legii 137/2017, iar pe langa asta, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare. ├Än momentul in care expira RCA ul vei fi anuntat printr-o instiintare din partea organelor competente, fiind obligat ca pana in data limita prevazuta sa aduci dovada re├«nnoirii acestuia. In caz contrar, ├«nmatricularea masinii va fi suspendata, demonstr├ónd importan╚Ťa unei poli╚Ťe rca valabile.

Chiar si in situatia in care nu te folosesti de masina, esti in continuate obligat sa dispui de RCA și sa verifici valabilitatea acestuia. In situatia in care provoci un accident si nu detii o polita RCA valabila, va trebui ca tu sa oferi toate despagubirile necesare, pe cale amiabila sau a unei decizii judecatoresti.

verificare rca contactless

Unde este valabila asigurarea RCA?

Asigurarea auto obligatorie RCA este valabila:

 • pe teritoriul Romaniei; este obligatoriu s─â ai o poli╚Ť─â rca valabil─â pentru a respecta normele ├«nmatricul─ârii vehiculelor.
 • pe teritoriul statelor Uniunii Europene;
 • pe teritoriul apartinand Spatiului Economic European;
 • Pe teritoriul statelor care leaga doua tari membre ale Uniunii Europene.
rca contactless

Cum ├«nchei o poli╚Ť─â RCA online rapid ?

Intocmirea RCA-ului difera in functie de contextul in care autoturismul a fost achizionat. Vezi la ce trebuie sa te astepti in fiecare dintre situatiile de mai jos.

 • pentru masinile ├«nregistrate ├«n Rom├ónia, pe o perioad─â cuprins─â ├«ntre 1 luna ╚Öi 12 luni, este important s─â men╚Ťinem o poli╚Ť─â rca valabil─â pentru a evita probleme la ├«nmatriculare.
 • pentru autoturismele ├«nmatriculate in alte state membre, pentru care se solicita importul in Romania, pe o perioada de 30 de zile de la data dobandirii proprietatii
 • pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile; asigurarea rca online faciliteaz─â acest proces f─âr─â a impune deplas─âri.
 • pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile;
 • Unde este valabila asigurarea RCA? Este valabil─â at├ót pe teritoriul Rom├óniei, respect├ónd reglement─ârile BAAR.

CEDAM ÔÇô Verificarea RCA auto se face in baza de date oficiala

CEDAM ofera o evidenta centralizata a tuturor politelor de asigurare RCA incheiate in Romania in scopul urmaririi respectarii legislatiei dar si pentru acces facil la informatii despre polita RCA a unui autovehicul. 

La verificare RCA online, apare ca nu am polita RCA validă, deși am?

Asigurare RCA se actualizeaza in maxim 5 zile lucratoare de la data incheierii.

Cum verific valabilitatea unei poli╚Ťe RCA ├«n AIDA?

Poti verifica valabilitatea unei asigurari rca pe site-ul oficial AIDA.info, care facilitează administrarea istoric de date al asigurărilor.  
aida.info  

Ce amendă riști dacă circuli fără asigurare auto?

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice autovehicul din Romania. In cazul neprezentarii unui RCA valabil soferul risca amenzi usturatoare. In 2021, pentru asigurare RCA expirata amenda este cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. Pe langa amenda se pot retine si certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare, astfel ca masina nu va mai putea circula pe drumurile publice in conditii legale. 

Ce fac dac─â descop─âr c─â asigurarea RCA este expirat─â?

In concluzie, fii atent sa-ti reinoiesti la timp polita de asigurare auto. Aceasta nu doar ca va acorda despagubirile necesare in cazul unui accident pe care l-ai putea provoca dar, odata ce te afli in posesia ei, nu vei risca sa primesti sanctiuni din partea organelor de poli╚Ťie.┬áAdministrarea asigur─ârii RCA online, ├«n cazul ├«n care nu mai dispui de varianta fizica a politei, ajut─â la p─âstrarea unui istoric date clar.┬á

Accepta╚Ťi consim╚Ť─âm├óntul pentru a vizualiza acest lucru

Face╚Ťi clic pentru a permite Embedded Videos