Verificare RCA

 
Vrei sa mai ajuți pe cineva? Da un share la acest tool!

Verificare RCA aici

A fi sofer implica anumite riscuri si intamplari neprevazute, cum ar fi provocarea unui accident din neglijenta sau neatentie. In aceste situatii, esti obligat sa dispui de o asigurare de raspundere civila auto, astfel incat cel căruia i-ai provocat daunele sa fie despagubit de firma de asigurari. Contractul intocmit intre tine si aceasta, impune o plata pe care trebuie sa o achiti lunar, pentru ca ulterior sa fii asigurat de acest tip de protectie. Iata ce presupune verificarea RCA, intocmirea asigurarii si motivele pentru care ar trebui sa nu-ți scape din vedere reînnoirea acesteia

Cum se realizeaza verificarea RCA online?

Daca nu te mai afli, din varii motive, in posesia politei RCA, unde poti verifica data expirarii, o poti afla cu usurinta de pe internet. Poti accesa site-ul Autorității de Supraveghere Financiară sau baza de date AIDA, dezvoltata de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. AIDA conţine informaţii cu privire la asigurările de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, care confirma existenţa unui contract RCA valabil la data la care este verificat. Nu va trebui decat sa introduci numarul de inmatriculare al autovehiculuilui sau seria de șasiu, si data pentru care se face verificarea asigurarii RCA. Odata ce inchei o asigurare RCA, firma de asigurari va fi obligata sa ofere urmatoarele despagubiri:
 • sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudiciile provocate 
 • sunt asigurate cheltuielile de judecată facute de reclamant 
 • este acoperit orice act facut din neglijenta de catre persoana asigurata 
 • Cand incepe si cand inceteaza asigurarea
 •  
Contractul RCA se poate întocmi pe o perioadă semestrială sau pe 12 luni, în funcție de ceea ce prefera viitorul asigurat și de resursele financiare pe care le are la momentul respectiv.  Acoperirea asigurarii incepe la data precizata in polita de asigurare si inceteaza la sfarsitul zilei inscrisa in aceasta. In ceea ce priveste polițele încheiate cu plata în rate, în cazul in cazul in care nu platesti pana la data scadenta una dintre rate, beneficiezi de o perioadă de grație de 15 zile. Polița de asigurare rămâne în vigoare în acest interval de timp, condiția fiind plata ratei până la incheierea acestei perioadei.

Ce se intampla daca circuli fara RCA valabil?

In cazul in care circuli fara RCA valabil risti amenda de la 1000 la 2000 de lei, conform Legii 137/2017, iar pe langa asta, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare. În momentul in care expira RCA ul vei fi anuntat printr-o instiintare din partea organelor competente, fiind obligat ca pana in data limita prevazuta sa aduci dovada reînnoirii acestuia. In caz contrar inmatricularea masinii va fi suspendata. 
Chiar si in situatia in care nu te folosesti de masina, esti in continuate obligat sa dispui de RCA și sa verifici valabilitatea acestuia. In situatia in care provoci un accident si nu detii o asigurare RCA valabila, va trebui ca tu sa oferi toate despagubirile necesare, pe cale amiabila sau a unei decizii judecatoresti.
 • Cum poti incheia o asigurare RCA? 
Intocmirea RCA-ului difera in functie de contextul in care autoturismul a fost achizionat. Vezi la ce trebuie sa te astepti in fiecare dintre situatiile de mai jos.
 • pentru masinile înregistrate în România, pe o perioadă cuprinsă între 1 luna și 12 luni
 • pentru autoturismele înmatriculate in alte state membre, pentru care se solicita importul in Romania, pe o perioada de 30 de zile de la data dobandirii proprietatii
 • pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile; 
 • pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile; 
 • Unde este valabila asigurarea RCA? 
 •  
Asigurarea auto obligatorie RCA este valabila:
 • pe teritoriul Romaniei;
 • pe teritoriul statelor Uniunii Europene;
 • pe teritoriul apartinand Spatiului Economic European;
 • Pe teritoriul statelor care leaga doua tari membre ale Uniunii Europene.
 • CEDAM – Verificarea RCA auto se face in baza de date oficiala

CEDAM ofera o evidenta centralizata a tuturor politelor de asigurare RCA incheiate in Romania in scopul urmaririi respectarii legislatiei dar si pentru acces facil la informatii despre polita RCA a unui autovehicul.

 • Cat este amenda pentru RCA expirat? 

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice autovehicul din Romania. In cazul neprezentarii unui RCA valabil soferul risca amenzi usturatoare. In 2021, pentru asigurare RCA expirata amenda este cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. Pe langa amenda se pot retine si certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare, astfel ca masina nu va mai putea circula pe drumurile publice in conditii legale.

In concluzie, fii atent sa-ti reinoiesti la timp polita de asigurare auto. Aceasta nu doar ca va acorda despagubirile necesare in cazul unui accident pe care l-ai putea provoca dar, odata ce te afli in posesia ei, nu vei risca sa primesti sanctiuni din partea organelor de poliție. Verificare RCA ului se poate face online, in cazul in care nu mai dispui de varianta fizica a politei. Sursa: unsplash.com
Vrei sa-ti faci singur RCA online?