Pentru început, trebuie să completați un singur constat amiabil. Ulterior, fiecare șofer păstrând câte o pagină autocopiativă.

Cum se completeaza o amiabila

constatare amiabila de accident

Apoi, ai la dispoziție 24 de ore pentru a-l transmite companiei de asigurări.

Primele 5 puncte de pe constatul amiabil, pot fi completate de către oricare dintre cei doi șoferi implicați. Acestea sunt:

 1. Data și ora accidentului (inclusiv minutul);
 2. Localizarea accidentului (țara, oraș, strada, intersecție de străzi etc.);
 3. Vătămări corporale (dacă nu există, se bifează căsuța NU);
 4. Pagube materiale la alte vehicule decât A și B sau la alte obiecte decât cele 2 vehicule (se bifează cu NU);
 5. Martori, dacă există (se menționează numele complet, adresa acestora și datele de contact);

Mai departe, partea albastră a constatului revine șoferului vinovat de producerea accidentului, iar partea galbenă celui păgubit. Completăm astfel:

Asigurat/deținător poliță RCA- se adaugă datele celui care a încheiat polița de asigurare RCA;

 1. Datele despre vehicul- se completează în totalitate, cu informațiile exacte din talon;
 2. Detaliile despre societatea de asigurări- fiecare șofer va completa cu informațiile din polița de asigurare a propriului vehicul;
 3. Datele despre conducătorul vehiculului- care  poate fi o persoană diferită de asigurat/deținător poliță;
 4. La «Indicaţi punctul iniţial de impact pentru vehiculul A/B printr-o săgeată», veţi pune vârful săgeţii pe locul iniţial de impact al vehiculului pe care îl conduceați;
 5. La «Pagube vizibile la vehiculul A/B» , veți menționa locul eventualelor daune, ex: mască faţă, bară protecţie faţă.

Completarea coloanei din mijloc a constatului amiabil:

 1. «ÎMPREJURÃRI»- Bifează cu X căsuţa (sau căsuţele) corespunzătoare situaţiei vehiculului condus de tine (de la 1 la 17). În ultima căsuţă, după căsuţa numerotată cu cifra 17, specificaţi numărul de căsuţe marcate cu X pe coloana fiecăruia ( dacă sunt marcate cu X, 3 căsuţe pe coloana ta, scrie cifra 3);
 2. La punctul 13, se va realiza efectiv schița accidentului. Într-un mod simplist, încercați să includeți autoturismele, marcate printr-un dreptunghi, alături de câte o săgeată care să arate direcția. Introduceți și eventualele marcaje sau indicatoare rutiere, dar și numele străzilor relevante;
 3. La «Observații despre producerea accidentului» puteți include, pe scurt, eventualele observații existente;
 4. Semnăturile celor 2 șoferi sunt esențiale și obligatorii, constatul amiabil nefiind valabil în lipsa acestora

In ce conditii se poate incheia o Amiabila?

Sintagma “accident usor” este mult prea vaga pentru a fi multumitoare, iar, cand vine vorba de domenii care interfereaza cu cel legal, reprezentarea clara a tuturor conceptelor este o necesitate. Este important sa cunosti situatiile concrete in care se poate incheia o amiabila auto, caci lista acestora este limitativa.

In primul rand, trebuie sa stii ca procedura constatarii amiabile nu poate fi luata in considerare decat in cazul unui accident petrecut pe teritoriul Romaniei, intre doua autoturisme inmatriculate sau inregistrate in Romania. Apoi, este necesar ca ambele vehicule  sa aiba RCA–ul valabil la data producerii accidentului. Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste pagubele produse si atitudinea soferilor fata de acestea, ia in considerare urmatoarele aspecte: pagubele trebuie sa fie exclusiv materiale si sa fi afectat numai cele doua vehicule implicate, iar posesorii autoturismelor  trebuie sa isi exprime dorinta de a rezolva pe cale amiabila conflictul prin semnarea formularului specific acestei proceduri. 

constatul-amiabil

Care sunt documentele necesare incheierii unei Amiabile auto?

Orice sofer responsabil are mereu la dispozitie un constat amiabil necompletat. Acesta are rolul de a contura cat mai bine imprejurarile in care s-a produs accidentul si este alcatuit din formularul propriu-zis si doua pagini autocopiative care vor servi drept proba a acordului de vointa in vederea incheierii actului de catre fiecare dintre cei doi soferi.

Pe langa constat, amiabila auto va mai implica utilizarea unei serii de documente. Soferul vinovat va trebui sa-i inmaneze pagubitului:

 • o copie dupa cartea de identitate;
 • o copie a talonului auto;
 • o copie a permisului de conducere;
 • o copie a politei RCA.
 •  
 • Soferul al carui autoturism a fost accidentat fara ca acesta sa aiba vreo vina va trebui sa se consulte cu asiguratorul celui vinovat in vederea obtinerii de despagubiri. In cazul in care partea vatamata dispune de o asigurare CASCO, daunele vor fi acoperite de compania de asigurari a pagubitului, ulterior suma de bani fiind restituita asiguratorului CASCO de catre asiguratorul RCA al vinovatului.

Este aceasta procedura reglementata de lege?

Raspunsul este unul afirmativ. Nu este cazul sa crezi sub nicio forma ca aceasta procedura implica o serie ascunzisuri care pot atrage penalitati. Reglementarea legala a procedurii amiabile se gaseste in Legea numarul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, aceasta  fiind completata de prevederile OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice.

Asadar, daca vei fi vreodata parte dintr-un accident auto minor, incearca sa discuti cu celalalt ghinionist si sa propui abordarea unei astfel de proceduri. Avantajele sunt multiple, Amiabila auto fiind solutia ideala pentru acest tip de problema.

Vrei Formular de Amiabila Auto Gratuit?

Dacă îți lipsește constatul amiabil, îl poți cere aici, iar eu ți-l voi trimite în cel mai scurt timp posibil, gratuit. De asemenea, dacă alegi să închei asigurarea  RCA prin intermediul meu, mă voi asigura că vei avea mereu un exemplar și acces nelimitat la consultanță în privința constatului, daunelor sau orice alte nelămuriri în privința poliței.

Este bine să fii informat, dar este important să ai și acces la un specialist care să te îndrume! Nu ezita să mă contactezi oricând pentru detalii legate de domeniul asigurărilor.


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos