Verificare ITP

PENTRU A CONSULTA BAZA DE DATE A R.A.R. click AICI

Inainte de a porni la drum, este recomandat sa-ti verifici valabilitatea ITP-ului. Conform prevederilor Ordonantei nr. 14 (din 18.08.2017), care vine in completarea si modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, la data expirarii sau a anularii inspectiei tehnice periodice, se suspenda de drept inmatricularea vehiculului. Daca nu mai tii minte data ultimei inspectii tehnice a masinii tale, sau vrei, pur si simplu, sa verifici care este valabilitatea ITP-ului, atunci ai nimerit perfect!

Fie ca rubrica de pe certificatul de inmatriculare a masinii tale, “ITP valabil pana la…”, nu mai e lizibila, ori vrei sa-ti cumperi o masina, pe care s-o verifici daca are sau nu ITP valabil, inainte de intalnirea cu vanzatorul, atunci vestea ca poti face asta online, printr-un simplu click, sigur te va bucura!

Ce este RAR, verificare ITP?

Registrul Auto Român (RAR) este instituția responsabilă cu omologarea și certificarea vehiculelor în România, asigurând conformitatea acestora cu normele naționale și europene. Verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) este un control obligatoriu pentru toate vehiculele înmatriculate în România, efectuat la intervale regulate. Aceasta include verificarea funcționării sistemelor de frânare, direcție, emisii poluante, iluminare și alte componente esențiale pentru siguranța rutieră și protecția mediului. Fără ITP valabil, vehiculul nu poate circula legal pe drumurile publice.

 

Verificare itp online pentru diversele categorii de masini

Pentru a verifica online valabilitatea ITP-ului pentru masina ta, nu ai nevoie decat de seria Cartii de Identitate a Vehiculului (seria CIV) sau de seria caroseriei. Poti introduce aceste date intr-o aplicatie pusa la dispozitie de Registrul Auto Roman. Nu dureaza mai mult de un minut ca sa afli daca esti la zi cu actele masinii sau trebuie sa-i refaci ITP-ul!

De asemenea, este foarte importanta si asigurarea auto obligatorie. Pentru a evita orice neplacere in trafic, in cazul unui accident, este recomandat sa ai masina asigurata. Ca sa scapi de orice grija cand esti la volan, verifica-ti valabilitatea asigurarii auto si, in cazul in care aceasta a expirat, sau nu ai avut timp inca sa-ti asiguri vehiculul, intra pe si verifica cat costa asigurarea rca obligatorie , pentru a beneficia de rezolvarea acestei probleme aproape instant, fara a mai pierde timp pe la ghiseuri si in birouri de consultanta.

In functie de tipul de masina pe care il conduci, inspectia tehnica trebuie refacuta la perioade diferite de timp. Importanta ITP-ului consta in verificarea respectarii cerintelor tehnice specifice pentru fiecare vehicul in parte, fiind o procedură obligatorie. Astfel, este garantata siguranta ta, in calitate de conducator auto, a pasagerilor din masina ta si a celorlalti participanti la trafic.

 

mecanic asigurari contactless

Valabilitatea ITP-ului auto:

  • Pentru autoturismele noi, ITP-ul va fi refacut la 3 ani, conform regulilor de înmatriculare. 3 ani
  • Pentru o masina cu vechimea pana in 12 ani, ITP-ul va fi refacut la 2 ani
  • In cazul masinilor mai vechi de 12 ani, ITP-ul va fi refacut la fiecare 12 luni
  • Autoturismele de taxi si ride sharing trebuie sa aiba ITP-ul refacut la fiecare 6 lun
amenda itp

Ce amendă riști dacă circuli fără ITP auto valabil?

Conducerea unui autoturism cu ITP expirat sau anulat este strict interzisa in Romania. Acest fapt reprezinta o contraventie si este penalizat cu puncte de amenda (numarul lor fiind situat intre 9 si 20). Astfel, amenzile sunt mari, pentru ca o masina fara ITP reprezinta un pericol real pentru toti participantii la trafic.

Deoarece un punct de amenda este echivalentul a 145 lei, amenzile pentru conducerea unui vehicul fara ITP pot varia de la 1300 lei pana la 2900 lei. Costul este usturator pentru orice buzunar, astfel, recomandarea e sa nu neglijezi inspectia tehnica si sa o faci periodic, in conformitate cu prevederile legale.

Ce trebuie sa fac dupa ce primesc amenda?

In cazul in care ai circulat neregulamentar, cu ITP-ul expirat, trebuie sa platesti amenda primita. Poti sa te programezi pe site-ul Registrul Auto Român sau sa suni la numarul de telefon 0219672, indiferent de judetul tau. Vei recupera certificatul si placutele de inmatriculare atunci cand vei face dovada ca ai luat ITP-ul. O astfel de amenda trebuie sa te puna pe ganduri daca merita cu adevarat sa periclitezi siguranta ta si a celorlalti, circuland cu o masina care nu are inspectia tehnica valabila.

In concluzie, este foarte simplu sa afli daca ai ITP valabil si esti gata de drum, cu documentele vehiculului, inclusiv cartea de identitate a acestuia, la zi. Tot ceea ce trebuie sa stii este seria caroseriei masinii pe care o conduci si… sa ai conexiune la Internet pentru efectuarea verificării.

Sursa foto: open.ai

Asigurari Contactless ©2021-2024 All Rights Reserved

Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos