Asigurare Locuinta

O alt─â diferen╚Ť─â important─â const─â ├«n obiectul care este asigurat ╚Öi care ├«n cazul PAD poate fi doar construc╚Ťia cu destina╚Ťie de locuin╚Ť─â, pe c├ónd, ├«n cazul asigur─ârii facultative, poate fi at├ót cl─âdirea c├ót ╚Öi eventualele anexe, dependin╚Ťe ╚Öi chiar con╚Ťinutul acestora.
Dac─â ├«n cazul poli╚Ťei obligatorii aveam un pre╚Ť fix, ├«n cazul celei facultative lucrurile se schimb─â, pre╚Ťul oscil├ónd ├«n func╚Ťie de riscurile pe care dore╚Öti s─â ╚Ťi le acoperi, de durata pe care o alegi, de eventualele pachete suplimentare sau de suma asigurat─â asupra c─âreia te decizi.

Asigurare locuinta

Poli╚Ťa obligatorie de asigurare a locuin╚Ťei┬áPAD

Dintr-un sondaj realizat la finalul anului 2020 de c─âtre Asocia╚Ťia UNSICAR, din 600 de responden╚Ťi, doar 55% afirm─â c─â de╚Ťin o poli╚Ť─â obligatorie de asigurare a locuin╚Ťei/PAD.┬áSunt cifre ├«ngrijor─âtoare, mai ales dac─â ╚Ťinem cont de faptul c─â este o asigurare OBLIGATORIE ╚Öi care ne protejeaz─â CASA.

Dar care sunt particularit─â╚Ťile acestei asigur─âri? De ce este obligatorie? Care este ÔÇŁpedeapsaÔÇŁ dac─â nu avem o astfel de asigurare?

Este bine de ╚Ötiut c─â aceast─â asigurare este destinat─â exclusiv cl─âdirilor cu destina╚Ťie de locuin╚Ť─â, adic─â exclude automat daunele bunurilor de orice alt fel.┬á├Än al doilea r├ónd, asigurarea acoper─â trei riscuri majore: cutremur, alunecare de teren ╚Öi inunda╚Ťii, ca fenomene naturale, excluz├ónd orice alte riscuri. Motiv pentru care este ╚Öi obligatorie ├«n Rom├ónia, aceste dezastre naturale fiind evenimente PROBABILE.

Lipsa unei poli╚Ťe obligatorii de asigurare a locuin╚Ťei reprezint─â contraven╚Ťie ╚Öi este sanc╚Ťionat─â conform legii cu o amend─â cu un cuantum cuprins ├«ntre 100-500 de lei.

Există însă o altă întrebare frecventă: 

Cât costă o asigurare PAD?

Surprinz─âtor, dar ├«n acest caz avem un pre╚Ť fix. Un pre╚Ť care nu variaz─â ├«n func╚Ťie de nimic. Cu alte cuvinte, indiferent de asigur─âtorul ales, poli╚Ťa ta de asigurare obligatorie a locuin╚Ťei va avea acela╚Öi pre╚Ť:

  • 20 EURO/an pentru locuin╚Ťele de Tip A, adic─â cele care au construc╚Ťia cu structur─â de rezisten╚Ť─â din beton armat, metal sau lemn┬ásau cu pere╚Ťi exteriori din piatr─â, c─âr─âmid─â ars─â, lemn sau din orice alte materiale rezultate ├«n urma unui tratament termic ╚Öi/sau
    chimic.
  • 10 EURO/an pentru locui╚Ťele de TIP B, cele care au Construc╚Ťia cu pere╚Ťi exteriori din c─âr─âmid─â nears─â sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic ╚Öi/sau chimic.
  • ┬á

Tocmai pentru c─â vorbim despre o asigurare la care suntem obliga╚Ťi ╚Öi care ne acoper─â riscuri minime, dar at├ót de probabile, pre╚Ťurile sunt pe m─âsur─â ╚Öi sunt standard, evit├óndu-se astfel ├«mpov─ârarea excesiv─â a proprietarilor.

Sumele ├«napoiate ├«n caz de daune sunt de 20.000 de euro pentru locuin╚Ťele de Tip A, respectiv 10.000 de euro pentru locuin╚Ťele de Tip B. Sunt sume minime de acoperire, dar ├«ntr-o astfel de nenorocire pot face o diferen╚Ť─â mare.

Durata poli╚Ťei este de 12 luni, perioad─â fix─â ╚Öi nu poate fi reziliat─â. Trebuie astfel predat─â odat─â cu imobilul v├óndut noului proprietar. De asemenea, este important de ╚Ötiut faptul c─â, pentru prima ├«ncheiere a poli╚Ťei obligatorii de asigurare a locuin╚Ťei, valabilitatea acesteia ├«ncepe din a cincea zi de la plata primei de asigurare.

├Äntruc├ót urm─âtorul articol va fi dedicat poli╚Ťelor facultative de locuin╚Ťe, o alt─â informa╚Ťie pe care o g─âsesc foarte util─â, este aceea c─â orice locuin╚Ť─â trebuie s─â aib─â la baz─â o poli╚Ť─â de asigurare┬áobligatorie/PAD pentru a putea ulterior beneficia de una facultativ─â!

Pe┬áwww.paidromania.ro┬ápute╚Ťi g─âsi ╚Öi alte informa╚Ťiile referitoare la modul de acoperire al daunelor acoperite de poli╚Ťa obligatorie de asigurare/PAD, iar aici pute╚Ťi ├«ncepe o discu╚Ťie cu mine, ├«n baza c─ârora v─â pot ajuta s─â v─â ├«ncheia╚Ťi online ╚Öi instant poli╚Ťa.

Mai sus am analizat asigurarea obligatorie/PAD, că este o bază necesară pentru a putea ulterior adăuga și o asigurare facultativă.

Dar haide╚Ťi s─â vedem ce ├«nseamn─â aceast─â asigurare facultativ─â ╚Öi cum o putem aborda.

De ce este facultativ─â?

Pentru c─â legea nu te oblig─â s─â ├«nchei o astfel de asigurare, r─âm├óne la aprecierea ta dac─â te mul╚Ťume╚Öti doar cu protec╚Ťia oferit─â de PAD. 

Cu toate acestea, vom vedea pe parcursul articolului c─â riscurile acoperite de aceste asigur─âri sunt at├ót de complete ╚Öi ofer─â o siguran╚Ť─â at├ót de mare, ├«nc├ót ar fi surprinz─âtor s─â nu ├«╚Ťi faci ╚Öi tu una acum.

De asemenea, exist─â anumite situa╚Ťii ├«n care, a╚Öa facultativ─â cum este, asigurarea devine una obligatorie. Spre exemplu ├«n cazul acces─ârii unui credit ╚Öi prin girarea acestuia cu imobilul asigurat, e╚Öti obligat s─â de╚Ťii ╚Öi o astfel de asigurare ÔÇÜ,facultativ─âÔÇŁ.

Ce riscuri pot fi acoperite prin asigurarea facultativ─â pentru locuin╚Ťe?

Ar fi dificil să reproduc absolut toate riscurile acoperite de companiile de asigurări din România, dar voi încerca să fiu cât mai cuprinzător.

Riscurile acoperite de asigur─ârile facultative pot fi, dar nu se rezum─â la:

 Incendiu, tr─âsnet, explozie, scurgerea apei din conducte, spargerea suprafe┼úelor vitrate, furt s─âv├ór┼čit prin efrac┼úie sau t├ólh─ârie, vandalism, furtun─â, grindin─â. 

De asemenea, multe asigur─âri includ ╚Öi sec╚Ťiuni destinate protec╚Ťiei ter╚Ťelor persoane, permi╚Ť├ónd, spre exemplu, acoperirea par╚Ťial─â sau chiar total─â a daunelor produse vecinilor ├«n cazul unor inunda╚Ťii sau incendii provenite din locuin╚Ťa asigurat─â.

Mai mult, po╚Ťi apela ╚Öi la o asigurare de asisten╚Ť─â casnic─â care ├«╚Ťi pune la dispozi╚Ťie un profesionist din re╚Ťeaua na╚Ťional─â de servicii de repara╚Ťii, oric├ónd ai tu nevoie. 

Cum spuneam, lista de riscuri acoperite este mare, ve╚Ťi g─âsi o asigurare potrivit─â ╚Öi care s─â v─â pun─â la dispozi╚Ťie tot ce dori╚Ťi, cu siguran╚Ť─â. ├Än acest sens, pute╚Ťi da un click aici ╚Öi s─â discuta╚Ťi direct cu mine despre documentele necesare ╚Öi oferta potrivit─â.

Dac─â ave╚Ťi deja o asigurare facultativ─â, mi-ar pl─âcea s─â-mi spune╚Ťi ce riscuri a╚Ťi decis s─â v─â acopere aceasta ╚Öi de ce.

Dac─â nu ave╚Ťi ├«nc─â, a╚Ö fi ├«nc├óntat s─â-mi spune╚Ťi ce v-ar pl─âcea s─â con╚Ťin─â o astfel de poli╚Ť─â.