La fel ca orice alta tara care impune acest tip de taxa, Ungaria pune la dispozitia cetatenilor, si a vizitatorilor, mai multe variante, ce difera in functie de perioada de timp, si categoria vehiculului pe care il conduci. Preturile variaza si ele, la fel ca si modalitatile de procurare, insa un lucru este cert: neachizitionarea unei vignete in Ungaria se pedepseste cu o amenda contraventionala, care are un cost mult mai mare decat taxa initiala.
Cea mai sigura varianta este achizitionarea unei vignete inainte de intrarea in tara, pentru a evita orice neplaceri, intrucat perioada de gratie care ti se acorda din momentul intrarii pe un anumit tronson de drum, este de doar cateva minute, considerate indeajuns in cazul in care pur si simplu ai uitat, sau nu ai cunoscut din timp legislatia tarii. Afla tot ce trebuie sa stii despre achizitia unei vignete, modalitatile prin care poate sa fie procurata, tronsoanele de drum gratuite, si sanctiunile care te asteapta in lipsa acesteia.
Vigneta Ungaria – De unde cumpar si care sunt tronsoanele gratuite?
Poate te-ai intrebat deja de unde cumperi vigneta pentru Ungaria, iar cea mai buna alegere, pentru a avea un drum linistit, fara a exista posibilitatea de a omite aceasta taxa, este achizitia online. In acelasi timp, exista si puncte fizice, recomandate atunci cand ai bani schimbati in moneda nationala, pentru a evita comisioanele suplimentare. Sunt, insa, si tronsoane de drum pe care poti circula fara nicio taxa, dupa cum urmeaza sa citesti in continuare.
Unde platesc vigneta pentru Ungaria?
Este vorba despre e-vinieta, care este disponibila pe mai multe site-uri, fie ele oficiale, apartinand autoritatilor, fie site-uri specializate pe: plata de drum, parcari, si alte taxe aferente calatoriilor tale. Poti apela la oricare dintre aceste optiuni, insa nu uita sa pastrezi intotdeauna dovada achizitiei, cel putin cateva luni dupa expirare. Acest lucru o sa-ti ofere o garantie in plus, in cazul in care intervine o eroare, si esti sesizat in acest sens. Asa cum am specificat anterior, vigneta in Ungaria se aplica in cazul automobilelor personale, cu maxim 7 locuri, a motocicletelor, a microbuzelor/autobuzelor de transport persoane, insotite de remorca pentru bagaje, autorulote, si autocamioane, cu o greutate maxima de 3,5 tone. Acorda atentie acestui aspect atunci cand selectezi vigneta ta, pentru a nu plati o taxa gresita, necorespunzatoare tipului de vehicul pe care il conduci.
Daca esti doar in tranzit prin Ungaria si optezi pentru autostrada M1, de exemplu, atunci intrebarea cea mai comuna este: de unde cumpar vigneta pentru Ungaria si Austria? Pentru Ungaria varianta de achizitie online ramane valabila, si imediat vei vedea si posibilitatile de achizitie din puncte fizice, iar pentru Austria exista aceleasi posibilitati, avand si optiunea de vigneta online express, care se elibereaza intr-o perioada de maximum 2 ore, insa ea poate sa fie eliberata chiar si dupa un minut de la efectuarea platii. Daca destinatia ta finala este unul dintre vecinii Ungariei atunci probabil nelamurirea ta este: de unde cumpar vigneta Ungaria si Slovenia, sau Cehia? In primul rand, trebuie sa stii ca daca alegi sa platesti cu o moneda straina costul o sa creasca, asa ca cel mai bine este sa ai euro, sau sa platesti direct cu cardul, unde se face instant conversia, asta in cazul in care banca ta are un comision rezonabil. In al doilea rand, posibilitatile prezentate anterior raman valabile, iar site-urile de unde poti achizitiona pentru ambele tari le gasesti extrem de rapid, printr-o simpla cautare in browser. De asemenea, la intrarea in fiecare tara o sa gasesti imediat dupa granita, in zona de tranzitie, un punct de vanzare.
Revenind la Ungaria, exista si posibilitatea de cumparare dintr-o benzinarie, sau de la unul dintre comerciantii care revand aceste vignete. De-a lungul intregului stat sunt deschise mai multe birouri oficiale ale statului, care sunt o alta optiune, in cazul in care iti este mai la indemana. La intoarcerea in Romania, ai la dispozitie serviciul de verificare rovinieta online, pentru a te asigura ca aceasta nu a expirat in timpul deplasarii tale.
Tronsoanele de drum pentru care nu ai nevoie de vigneta in Ungaria
In Ungaria exista anumite tronsoane de drum pentru care nu este nevoie sa platesti vigneta. Acestea sunt reglementate de catre autoritatile publice, astfel incat pot sa intervina schimbari de-a lungul timpului, insa in prezent vorbim despre urmatoarele portiuni:
- Autostrada M31 si M8, in totalitate.
- Anumite portiuni din drumul express M0, dupa cum urmeaza: portiunea dintre drumul principal numarul 1 si autostrada M5; tronsonul dintre M4 (drum expres) si autostrada M3; si podul Megyeri.
- Doua tronsoane de ocolire, respectiv: primul, portiunea de sud-vest Pécs, pentru autostrada M60; si al doilea, tronsonul Kaposvár, pentru drumul expres M9.
- Alte doua drumuri expres, pe anumite portiuni bine stabilite: M9, intre drumul principal numarul 6, si numarul 51; si M4, între Vecsés si soseaua care se indreapta catre Aeroportul Internațional Liszt Ferenc Budapesta.
Pentru a verifica posibilele actualizari ale acestei liste, poti suna oricand la autoritatile specializate, pe numerele adresate publicului, sau poti verifica online. Avand in vedere ca ai ocazia de a economisi o suma de bani, poti alege o asigurare CASCO pentru masina ta, astfel incat sa eviti orice costuri suplimentare pe care le poti intampina pe teritoriul unei alte tari, in cazul unui accident, sau a unei avarii neprevazute. La fel de necesara este si asigurarea de calatorie, care de aceasta data te protejeaza pe tine, si pe cei dragi cu care alegi sa-ti petreci vacanta, sau deplasarea in interes de serviciu.
Taxa vigneta ungaria: tarife in functie de tipul de vehicul si perioada de timp
Acum ca ti-am raspuns la intrebarea: de unde cumpar vigneta Ungaria, si ai toate informatiile dintr-un forum sintetizate in doar cateva randuri, este momentul sa arunci o privire asupra tarifelor, si a perioadelor de timp pentru care poti achita taxa de drum. La fel ca si in Romania, exista mai multe categorii de vigneta in Ungaria, notate cu D1M (motociclete), D1 (automobile cu maximum 7 locuri, inclusiv cel al soferului, vehicule care nu depasesc 3,5 tone, chiar daca sunt insotite de catre o remorca), D2 (aici este vorba despre miniautobuze, care depasesc 7 locuri, dar nu inregistreaza mai mult de 9, rulotele, si autocamioanele care nu depasesc 3,5 tone), B2 (autobuzele cu mai mult de 9 locuri, destinate transportului de persoane), si categoria U (pentru remorcile care insotesc un vehicul de categoriile D2 sau B2, avand un numar de inmatriculare propriu). Pentru fiecare categorie in parte, ai posibilitatea de a alege un plan tarifar pentru 10 zile, o luna, un an, sau un an doar pentru un anumit teritoriu/judet. Aceasta din urma este o varianta personalizata mai degraba pentru locuitorii din Ungaria, care obisnuiesc sa nu se deplaseze pe teritoriul intregii tari, si au un cerc de interese bine definit.
Costul pentru vigneta de Ungaria pe 10 zile este de in jur de 6 euro pentru categoria D1M, 14 euro pentru D1, 28 de euro la categoria D2, in timp ce pentru B2 trebuie sa scoti din buzunar aproximativ 63 de euro, si 14 euro pe U, toate aceste pentru cele 10 zile. Sumele prezentate pot sa difere, in functie de comisionul perceput, si valoarea unui forint in comparatie cu euro, insa marjele inregistrate nu sunt mari. Pentru o luna, incepem tot cu categoria D1M, care are doar aceste doua posibilitati de achizitie, iar de aceasta data suma se ridica la 10 euro. Aproape 20 de euro o sa trebuiasca sa achiti pentru un automobil personal din categoria D1, iar suma se dubleaza pentru D2, in timp ce un autobuz cu mai mult de 9 locuri trebuie sa plateasca 89-90 de euro. Pentru o remorca este nevoie de doar 20 de euro, la fel ca in cazul categoriei a doua.
Daca depasesti perioada de 30 de zile petrecuta pe teritoriul Ungariei, atunci cel mai probabil esti interesat de tarifele anuale, care incep de la 173 de euro, pentru categoriile D1, D2 si U, in timp ce un autobuz trebuie sa plateasca o suma destul de mare, care sare cu putin de 800 de euro. Tarifele scad considerabil pentru taxa anuala destinata unei singure regiuni/judet, astfel ca poti sa platesti 20 de euro pentru un vehicul din categoria D1, si pentru o remorca, 40 de euro pentru D2, si 80 de euro pentru categoria B2. Dupa cum poti observa, tariful lunar este cel mai avantajos, atata timp cat petreci mai putin de 8 luni in Ungaria. Incepand de la aceasta perioada poti opta pentru un tarif anual, care te scapa de grija platilor lunare.
Ce se intampla in cazul in care circuli fara vigneta de Ungaria?
Daca tocmai ai circulat pe un drum cu taxa, insa ai omis achitarea acesteia, si nu ai respectat nici termenul de 60 de minute de gratie, atunci trebuie sa te astepti la o sanctiune din partea autoritatile. Exista mai multe situatii in urma carora poti sa fi sanctionat, dupa cum urmeaza: achitarea unei vignete care nu corespunde categoriei din care face parte vehiculul tau, inregistrarea in momentul platii a unui numar de inmatriculare gresit, sau circularea in baza unei vignete anuale regionale, pe un teritoriu neinregistrat. Pe langa acestea, dupa cum bine stii, fiecare tara are propria vigneta, astfel ca nu poti circula cu taxa achitata in Romania, de exemplu, si trebuie sa acorzi o atentie sporita la termenul de valabilitate.
Autoritatile verifica autoturismele care circula pe drumurile care impun taxa, cu ajutorul unor camere pentru vigneta in Ungaria, acestea fiind cele mai frecvente in drumul tau, dar exista si echipaje mobile, pregatite sa te opreasca, si sa verifice toate actele masinii tale. In lipsa unei vignete, echipajul te poate sanctiona contraventional, sau te poate obliga sa platesti o suprataxa, insa exista si cazuri in care, daca este posibil, iti este pusa la dispozitie varianta de a achita pe loc taxa initiala, in conformitate cu categoria si perioada de timp pentru care doresti utilizarea ei.
Suprataxa este mai mica daca alegi sa o platesti in primele 60 de zile de la instiintare, dupa aceasta perioada fiind de aproximativ 4 ori mai mare. Spre exemplu, pentru categoriile D1 si D2, suma pe care trebuie sa o dai statului in primele 60 de zile este de 16 220 HUF, urmand ca dupa aceasta perioada sa creasca pana la 64 850 HUF, in timp ce pentru B2 incepe de la suma de 72 950 HUF, si creste dupa cele doua luni la 291 770 HUF. In cazul in care ai platit pentru o alta categorie decat cea atribuita vehiculului tau, atunci o sa achiti doar o diferenta de pret, care este mai mica decat amenda prezentata mai sus. Nu uita ca autoritatile recomanda pastrarea dovezii de achitare a vignetei cel putin 2 ani de zile, din momentul expirarii valabilitatii acesteia.
Acum ca ai aflat toate detaliile legate de vigneta, esti pregatit sa pleci la drum si sa consulti o lista de tipul: ce vizitam in Ungaria. Bucura-te de drumetia ta, si descopera cele mai frumoase drumuri, fara frica amenzilor, cu ajutorul vignetei online, care este atat de simplu de procurat. Verifica de doua ori numarul de inmatriculare inainte de finalizarea procedurii, si ramai tot timpul informat cu privire la tronsoanele de drum gratuite, si la taxele suplimentare care pot aparea de-a lungul timpului.
Drumuri linistite, lipsite de peripetii!
Sursa foto: vistacreate.com