risc seismic

Un cutremur ar putea avea un efect devastator asupra clădirilor, în funcție de intensitatea acestuia. În urmă unei mișcări seismice, o casă sau orice tip de imobil ar putea să sufere daune, în condițiile în care sunt proiectate greșit sau se află într-o stare degradantă. De la destabilizarea construcției în sine, până la apariția unor fisuri în pereți sau apariția unor avarii însemnate în mediul de rezidență, toate acestea pot reprezenta un risc ridicat pentru ține sau cei dragi. De aceea, este important să cunoști cum se face expertiză seismică, câte clase de risc seismic există și în ce tip de asigurare se pot acoperi aceste daune, dacă sunt produse. De asemenea, trebuie să știi și ce arată legea și care sunt noile norme ce vor fi introduse începând cu anul 2023.

Ce trebuie să știi în caz de risc seismic și ce prevede legea?

Trebuie să acorzi o importantă deosebită și evenimentelor probabile (cutremure, dezastre naturale, incendii), deoarece se pot întâmplă oricând și este important să fii acoperit. Specialiștii recomandă că, în caz de risc seismic, să ai pregătit un kit de urgență care să conțină lucruri esențiale.

Potrivit normelor, există mai multe clase de risc seismic (1, 2 și 3) în care pot fi încadrate clădirile. De asemenea, autoritățile din România au luat măsuri pentru că imobilele care se află într-o stare degradantă să fie consolidate din banii statului, noile norme urmând să între în vigoare începând cu ianuarie 2023, totul făcând parte dintr-un nou proiect de Guvern. Este vorba despre Ordinul 2583/2022 din Monitorul Oficial. În continuare, vei află ce reprezintă cele trei clase de risc seismic. 

Risc seismic clasa 1

Imobilele ce prezintă un pericol major de prăbușire fac parte din categoria de risc seismic de clasa 1, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. În condițiile în care s-ar produce un cutremur de peste 7 grade pe scară Richter, astfel de clădiri au cele mai mari riscuri de prăbușire, fiind vorba despre cele care au fost construite înainte de 1977. 

Această lege pentru risc seismic prevede, de exemplu, și că imobilelor să le fie efectuate expertize de acest tip, pentru a putea fi încadrate corect într-o clasa de risc seismic. De pildă, există o multitudine de clădiri clasate în prima grupa de risc seismic în România.

Risc seismic clasa 2

O clădire care are probabilitate redusă de prăbușire, în cazul unui cutremur, însă care poate fi afectată major din punct de vedere al construcției, însă fără să îi fie afectată rezistență, poate fi încadrată în clasa de risc seismic 2. 

În acest caz, cele mai afectate părți ale clădirii ar putea fi scările sau compartimentarea în sine. În situația în care anumite imobile ar putea să fie afectate în acest sens, este esențial să se facă o evaluare de risc seismic, pentru a putea fi încadrată. Și în cazul clădirilor care au un risc seismic de clasa 2, viețile omenești ar putea fi puse în pericol.

risc seismic 2

Risc seismic clasa 3

Expertiză seismică este utilă și în cazul clădirilor care fac parte din a treia clasa de risc seismic prevăzută în lege. Sunt integrate pe lista clădirile care pot suferi daune minore (tencuiala căzută, fisuri, crăpături). 

De asemenea, mai există și clădirile care sunt fără risc seismic (denumite F.R.), adică imobile cărora le-a fost aplicată expertiză pentru risc seismic și care nu au fost încadrate în nicio clasa. 

Expertiza seismică

O clădire care are probabilitate redusă de prăbușire, în cazul unui cutremur, însă care poate fi afectată major din punct de vedere al construcției, însă fără să îi fie afectată rezistență, poate fi încadrată în clasa de risc seismic 2. În acest caz, cele mai afectate părți ale clădirii ar putea fi scările sau compartimentarea în sine. În situația în care anumite imobile ar putea să fie afectate în acest sens, este esențial să se facă o evaluare de risc seismic, pentru a putea fi încadrată. Și în cazul clădirilor care au un risc seismic de clasa 2, viețile omenești ar putea fi puse în pericol.

cutremur

 

Indiferent de tipul de clădire în care locuiești, casă sau bloc, ai putea să te îndrepți spre o asigurare pentru locuința. Pe lângă PAD (asigurarea obligatorie pentru locuința), poți opta și pentru o polița facultativă, care să acopere mai multe riscuri. Astfel, ai garanția că ești acoperit în caz de orice. Așadar, ia în considerare informațiile de mai sus și asigura-te că siguranță ta și a celor dragi este susținută de o polița de asigurare. Nu uită că este important că expertiză seismică a unui bloc sau a oricărui alt tip de imobil să fie efectuată de către o autoritate sau un expert. Dacă ai nevoie de asigurare de locuința nu ezita să ne contactezi de aici Sursă foto: Canva.com

Alte Articole
Calculator RCA fără date personale 🔷 Aflați prețul de referință
22iun.

Calculator RCA fără date personale 🔷 Aflați prețul de referință

Un calculator RCA online fără necesitatea introducerii datelor personale este o resursă extrem de utilă pentru șoferii din România care doresc să obțină prețul de referință al asigurării RCA fără a furniza informații confidențiale despre ei înșiși. Acest instrument este conceput pentru a asigura confidențialitatea utilizatorilor săi, permițându-le să compare tarifele și să aleagă cea […]

RCA in Rate 🙌 Alege o asigurare rca în rate fara dobanda
21mai

RCA in Rate 🙌 Alege o asigurare rca în rate fara dobanda

Asigurarea RCA în rate este varianta convenabilă la care apelează din ce în ce mai multă lume, oferind flexibilitate și posibilitatea de calcul RCA online. Polița RCA este obligatorie pentru toată lumea, însă realitatea este că nu toți românii își permit să cheltuiască o suma destul de importantă pentru acest serviciu. Prețurile asigurărilor sunt în […]

Acte necesare inmatriculare auto 2024 ᐈ
10mai

Acte necesare inmatriculare auto 2024 ᐈ

Înmatricularea unui vehicul este un pas esențial pentru orice proprietar de automobil nou sau second-hand. Procesul poate părea complicat la prima vedere, dar, cu toate documentele necesare pregătite din timp, totul va decurge fără probleme. Documentele esențiale pentru înmatricularea auto includ: certificatul de înregistrare a vehiculului, asigurarea obligatorie auto (RCA), dovada inspecției tehnice periodice (ITP), […]

Asigurari Contactless ©2021-2024 All Rights Reserved

Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos