Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta!
Cuprins
ToggleCe este leasingul operațional
În definiția să, leasingul operațional reprezintă nimic altceva decât transferarea dreptului de a utiliza o flota de autoturisme unei companii, respectând condițiile de achitare a unei rate lunare fixe, astfel încât această rată să acopere toate costurile necesare pentru bună funcționare a autoturismelor, cât și pentru alte servicii adiționale precum asigurări auto, dobânzi, taxe, impozite, reparații, mentenanță sau costuri administrative. Toate riscurile posibile aferente utilizării autoturismelor sunt preluate în mod automat de către firma de leasing operațional. Prin urmare, această procedura vine cu numeroase avantaje pentru persoanele juridice care activează în domenii în care este necesară utilizarea constanța a autoturismelor, autocamioanelor sau a altor vehicule de transport.
Preluare leasing autoturisme - ce înseamnă
Operațiunea de preluare în leasing operațional înseamnă că riscurile care intervin atunci când este utilizat un autoturism, precum accidente, reparații, plata taxelor sau a impozitelor, mentenanță lunară, revizii lunare sau anuale și alte asemenea revin companiei care acordă leasingul operațional. Prin urmare, persoană care solicită contractul de leasing pentru o flota de mașini sau alte autoturisme nu va avea de gestionat astfel de riscuri.
Există și câteva condiții pentru leasing operațional care țin în principal de o anumită valoare reziduală de leasing operațional. Astfel, parcul auto poate fi externalizat în mod parțial sau în mod complet prin intermediul unui contract de închiriere, ori a unui contract pentru managementul de flote de autoturisme, iar acest contract poate avea o durata cuprinsă între 12 luni și 57 de luni, cu posibilitate de prelungire.
Prin urmare, clientul care solicită leasingul operațional va avea o singură responsabilitate, și anume aceea de a achita lunar o rată fixă. Această rată reprezintă TCO-ul autoturismului sau autoturismelor, respectiv costul total de funcționare. Dacă și tu vrei un astfel de contract pentru firma ta, beneficiul de care vei avea parte este că vei avea un leasing operațional avans zero, deci nu trebuie să plătești nimic adițional. Mai mult decât atât, poți realiza leasing operațional pentru firme noi, pfa sau instituții publice, iar procedura poate fi și cu preluare leasing auto rulate sau cu leasing operațional autoutilitare.
Leasing operațional România - ce trebuie să știi
În România, contractul de leasing operațional pentru persoane juridice nu este cu nimic diferit față de alte țări din Uniunea Europeană, procedura de acordare a leasingului operațional fiind aceeași. Prin urmare, se pot acordă preluări leasing în cadrul Europei pentru persoane juridice, firme sau companii, nefiind diferite criterii față de procedura de leasing operațional extern. Despre procedurile de leasing operațional păreri există de la multe firme și instituții, iar părerea generală este una foarte pozitivă, existând numeroase avantaje de leasing auto pe firma ale unui astfel de contract, precum este cel de deductibilitate leasing operațional.
Totodată, ratele pe care clientul trebuie să le plătească anual sunt rate fixe ce nu se modifică și care pot fi împărțite în anumite perioade precum 12 sau 48 de luni, acestea având o deductibilitate totală în contabilitatea de gestiune a firmei client. Mai mult decât atât, în procedura de închiriere a unei flote de autoturisme noi sau rulate prin intermediul unui contract de leasing operațional cu o firma specializată în acordare de leasing financiar sau operațional, pe lângă închirierea propriu-zisă, ratele anuale pot include anumite servicii adiționale. Astfel de servicii pot face referire la cauciucuri, combustibil sau alte costuri necesare ce trebuie achitate. La finalizarea perioadei de contract de leasing operațional, bunul care a fost utilizat de client pe perioada contractuală va reveni în mod firesc firmei care a acordat leasingul operațional.
Avantaje leasing operațional
Avantajul esențial al unui contract de leasing operațional pentru o persoană juridică sau pentru o firma este acela al contabilității, deoarece firma poate beneficia de o deductibilitate a costurilor aferente întreținerii și folosirii autoturismelor prin intermediul contractului de leasing operațional. Astfel, în contabilitate, costurile aferente utilizării flotelor de autoturisme vor fi deductibile, iar asta deoarece acestea revin firmei care acordă leasingul, și nu clientului care beneficiază de flota de autoturisme.
Un alt avantaj este că poți alege dacă vrei să beneficiezi de o flota de autoturisme noi sau rulate, precum și faptul că tu vei alege tipul de autoturisme pe care îl vei folosi și care va fi trecut în contract. Mai mult decât atât, nu trebuie să plătești costuri adiționale sau taxe suplimentare.
Față de leasingul financiar care înseamnă un anumit contract de închiriere care îți oferă la finalizarea să posibilitatea de a achiziționa bunul cuprins în contract, și să devii astfel proprietar asupra acestui bun contra unei anumite valori reziduale, leasingul operațional are alte avantaje. Astfel, prin intermediul unui contract de leasing operațional, o persoană juridică va constată diferența că, la finalul perioadei de contract, bunul care face obiectul contractului de leasing operațional nu poate fi asigurat, fiind în totalitate bunul firmei care asigura contractul, ceea ce înseamnă deductibilitate în contabilitatea de gestiune a firmei clientului pentru costurile aferente utilizării bunului.
Prin urmare, leasingul operațional reprezintă și o procedura de finanțare care îți poate permite ție, că și client, să achiți o rată echivalentă cu utlizarea mașinii și să utilizezi o flota de mașini noi sau rulate. Astfel de contracte de leasing operațional sunt la foarte mare căutare în momentul de față în România, datorită acestor avantaje. Clienții principali care apelează la firme ce acordă leasing operațional sunt printre cele mai mari companii din România. Astfel de companii ce folosesc constant contracte de leasing operațional sunt companii cu management standardizat, care este bazat pe anumite bugete, dar și corporații mari și companii românești de anvergură în Europa.
În concluzie, numeroasele avantaje pe care le ai că și client în cadrul unui contract de leasing operațional sunt mai mult decât suficiente pentru a profită de această posibilitate în cadrul firmei tale, că persoană juridică. Mai ales atunci când activezi într-un domeniu în care folosirea zilnică a autoturismelor este necesară pentru bună funcționare a firmei și pentru obținerea de profit, utilizarea unei flote de mașini este mai mult decât bine venită. Nu mai stă pe gânduri și apelează și tu la un astfel de contract, căci cheltuielile și costurile din contabilitatea de gestiune vor fi deductibile!
Sursă foto:Canva.com
Totul despre asigurări
Un calculator RCA online fără necesitatea introducerii datelor personale este o resursă extrem de utilă
Asigurarea RCA în rate este varianta convenabilă la care apelează din ce în ce mai
Înmatricularea unui vehicul este un pas esențial pentru orice proprietar de automobil nou sau second-hand.