Calculator Indicele BET

Ce este indicele bursier bet?

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața BVB (Bursa de Valori București), exclusiv societățile de investiții financiare.  Desigur, fiind vorba despre un indice, acesta va reprezenta efectiv evoluția pieței per ansamblu.

Cu alte cuvinte, în loc să cumperi mai multe acțiuni la fiecare companie din componenta BET, achiziționezi o singură acțiune, care cupride în mod proporțional toate companiile incluse în indicele BET.

Indicele BET a fost a fost lansat în 1997 și a avut o valoare de piață de 1.000 de puncte, la acel moment. Astăzi, BET a depășit 10.000 de puncte. Cu alte cuvinte, o investiție făcută acum 24 de ani în indicele BET, ți-ar fi adus o creștere de 1000%! Ca să nu mai vorbim despre o investiție progresivă, anuală, lunară, sau la intervale regulate, care te-ar fi putut face milionar. 

Pentru a face un calcul al dobânzii capitalizate, utilizează un calculator de dobândă compusă.

Cum se calculeaza indicele BET? – Informatii utile pentru investitori

Investitiile la bursa au reprezentat in ultimii 100 de ani o preocupare pentru numeroase persoane care au dorit sa-si utilizeze banii intr-un mod inteligent folosind informatiile pe care le au legate de economie in general si de anumite companii in particular. Diversele burse aflate in marile centre economice ale lumii au introdus in sprijinul acestora indici bursieri calculati in timp real sau zilnic, care arata evolutia valorilor actiunilor tranzactionate la bursa, ceea ce reprezinta un indicator in functie de care investitiile pot avea sau nu succes. In anul 1997 Bursa de Valori Bucuresti a introdus un asemenea indice prescurtat sub forma de BET (Bucharest Exchange Trading).

Informatii esentiale pentru investitorii amatori si profesionisti despre indicele BET

Dupa revenirea la democratie economia romaneasca a trecut de la modelul centralizat la cel capitalist, ceea ce a insemnat si infiintarea unei burse de valori, in care sa fie tranzactionate actiunile celor mai importante companii din Romania. Institutia bursiera a evoluat intr-un mod corespunzator, ceea ce a facut ca in 1997 sa se decida introducerea unui indice calculat ca medie ponderata cu capitalizare a valorilor celor mai importante zece companii listate la bursa in acel moment.

Companiile au fost alese din cele plasate din Categoria I, cu capitalizare bursiera majora a actiunilor si intr-un mod in care sa se diversifice portofoliul respectivului indice. De asemenea, s-a urmarit ca actiunile tranzactionate sa fie lichide. Participarea la calcularea indicelui BET a diverselor companii trebuia sa se revizuiasca lunar, in functie de performantele pe piata bursiera a respectivelor firme. De-a lungul timpului au fost introduse diverse variante ale acestui indice, reflectandu-se succesul tranzactiilor bursiere din Romania:

  • Indicele BET-C, introdus in 1998 ca urmare a cresterii numarului de societatii tranzactionate la bursa si a nevoii de informatii mai complexe si diverse, legate de tranzactionare;
  • Indicele BET-Fi a fost introdus in anul 2000 fiind unul sectorial, special destinat fondurilor de investitii;
  • Indicele BET-Ng introdus in 2008 pentru urmarirea tranzactionarii actiunilor companiilor din sectorul energetic;
  • Indicele BET plus a fost introdus in 2014. Cuprinde un numar crescut de companii (37 fata de cele 10 initiale lansate in 1997);
  • Indicele BET-xt a fost introdus in 2015, reflectand tranzactiile cu actiuni ale celor mai bune 25 companii din Romania.

La momentul initial lansarii din 1997 indicele a primit o valoare de piata de 1000 de puncte, valoare care s-a modificat extrem de mult de atunci, ajungand la un maxim de peste 10000 de puncte la inceputul anului 2020, in prezent situandu-se in jurul valorii de 9000 de puncte. Asadar, un investitor care si-ar fi pus banii in actiuni tranzactionate la bursa conform indicelui BET ar fi castigat in cei 24 de ani care au trecut o suma de aproape 10 ori mai mare fata de cea initiala. 

Calculator indice bet

Un calculator pentru indicele BET, poate fi o unealtă folositoare în momentul în care dorești să-ți calculezi randamentul peste ani, sa calculezi suma necesară de care ar fi nevoie pentru a atinge țelurile dorite, sau dacă dorești să urmărești evoluția pieței.

Dacă vrei și tu să te lansezi în lumea investițiilor, poți accesa acest calculator pentru indicele BET, iar mai apoi te pot îndruma pas cu pas pentru procesul și planul de investiție. 

Instrumentele bursiere sunt componente cu risc, care implică sume de bani relative, dar cu efecte de lungă durată. Efectele pot fi atât negative, cât și pozitive, așadar ia mereu în calcul comunicarea cu un expert pentru a nu-ți pierde banii!

Indicele BET, instrument pentru investitorii incepatori la Bursa

Investitiile la bursa devin din ce in ce mai atractive, in conditiile in care aproape ca nu mai merita ca banii sa fie pastrati la banca din cauza dobanzilor care de multe ori nu depasesc nici macar inflatia anuala. Numeroase persoane patrund in domeniul investitiilor bursiere, considerand ca randamentul este net superior fata de alte tipuri de investitii. Incepatorii trebuie sa stie insa ca activitatea nu este lipsita total de riscuri, oricand putand exista momente in care preturile actiunilor sa scada si, implicit, valoarea investitiei in acelasi timp.

Riscurile pot fi minimalizate prin respectarea sfaturilor date de specialisti:

  • Apelarea la companii de consultanta financiara care pun la dispozitie consultanti pentru realizarea unui plan de investitii, precum si calculatorul de indice BET, ce poate fi utilizat pentru realizarea unui plan de investitii cu randament major;
  • Investitiile initiale trebuie sa fie diversificate, pentru ca daca apare o situatie nedorita la o anumita companie, sa nu fie pierduti toti banii, ci doar o parte. Incepatorii ar trebui sa se indrepte catre companiile cu risc scazut, dar care au o crestere limitata. Dupa deprinderea unor competente in domeniu se poate trece la cele de risc mediu sau chiar la cele cu risc crescut, dar care pot sa ofere randamente extrem de ridicate;
  • Cunoasterea vietii economice interne poate sa ofere informatii esentiale pentru alegerea tranzactionarii unor actiuni ale companiilor cu perspective pozitive.

In concluzie, persoanele interesate in plasarea inteligenta a economiilor pot apela cu incredere la solutia tranzactionarii la Bursa a actiunilor.

Surse foto: shutterstock.com


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos