recuperare asigurare rca

În ce situații se poate solicită restituirea poliței obligatorii? RCA este un acronim ce vine de la Asigurarea de Răspundere Civilă Auto, fiind o polița obligatorie prin lege. Astfel, orice șofer este obligat să dețină o astfel de asigurare pentru autoturismele pe care le are în posesie. Deși asigurarea RCA poate avea o valabilitate de minim o luna și maxim 12 luni, perioada ce nu poate fi modificată, există însă și excepții in care contractul de asigurare se poate suspendă.

În ce situații poți solicită recuperarea unei asigurări rca și ce documente sunt necesare în acest demers, află în rândurile de mai jos.

Recuperare asigurare RCA: când poți solicită restituirea banilor?

Indiferent că este vorba de mașînă personală sau de de firma, autoturismul este cu siguranță un bun în care ai investit mulți bani, pornind de la întreținere și până la asigurări și impozite. Dintre toate acestea, asigurarea RCA ocupă un loc important, în primul rând din cauza caracterului sau obligatoriu. Așadar, dacă te-ai întrebat dacă se poate face o solicitare de recuperare RCA, află că acest lucru este posibil în două situații. În cazul în care autoturismul este radiat sau vândut, asigurătorul va fi obligat să-ți ramburseze o suma proporțională din perioada contractuală rămasă. Este important totuși de menționat faptul că sumele pot fi recuperate doar dacă: Asigurarea RCA a fost achitată integral sau în rate; Nu au fost achitate diverse sume pentru despăgubiri produse în perioada de valabilitate a asigurării. 

recuperare rca euroins

Recuperare RCA și documentele necesare

Conform prevederilor legii, un contract RCA încetează în momentul în care proprietarul vehiculului notifica asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului sau când automobilul este radiat. Astfel, dacă proprietarul a plătit integral sau rca în rate, acesta este îndreptățit să recupereze banii proporțional cu perioada neexpirata a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri din perioada de valabilitate a poliței.

Pentru recuperarea banilor pe RCA, șoferii trebuie să se adreseze societății de asigurări unde au încheiat o astfel de polița și să solicite returnarea parțială a sumelor plătite pe asigurare. Noi de la Asigurări Contactless ne ocupăm de această procedura pentru clienții noștri. Este necesară completarea unui formular standardizat și prezentarea asigurării RCA pentru care se solicită restituirea sumei. Indiferent că mașină ta este asigurată la Euroins, Grawe sau Groupama, procedura de recuperare RCA este similară. Iată mai jos o lista cu documentele necesare pentru recuperare bani din rca. Această lista poate varia de la asigurător la asigurător.

Acte necesare pentru restituirea banilor:

Cererea de restituire. Polița rca + dovadă plății.

Copie CI – persoane fizice sau pentru persoane juridice: copie CUI, împuternicire și CI împuternicit.

Copie proces verbal de scoatere din evidență (radiere mijloc de transport).

Certificat radiere înregistrat la Serviciu Înmatriculări (dată radiere + ștampila)

Copie după un extras de cont de unde să reiasă contul și titularul acestuia.

După completarea cererii și transmiterea tuturor documentelor necesare, răspunderea asiguratorului încetează astfel: la dată la care proprietarul vehiculului notifica asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoțită de documente justificative; · la dată la care vehiculul este radiat din circulație; Indiferent de cât de des folosești autovehiculul pe care îl ai sau dacă intenționezi să-l vinzi în viitorul apropiat, o asigurare RCA este obligatorie. Și acest lucru se datorează în principal faptului că polița va prelua costurile în cazul în care te faci vinovat de un accident iar sumele asigurate și limitele de despăgubire pot ajunge până la 1.220.000 de euro pentru pagube materiale și până la 6.070.000 de euro pentru vătămări corporale și deces.

Din acest motiv, dar și din cauza faptului că poți fi amendat dacă circuli fără RCA, acest tip de asigurare este nelipsit indiferent de durata de utilizare a autovehiculului. Vestea bună este că poți solicită recuperarea banilor din asigurarea RCA dacă te decizi să vinzi sau să radiezi mașînă. Prin urmare, RCA-ul este o asigurare ce nu trebuie neglijată de nici un șofer din România, fiind soluția salvatoare în caz de accidente. Deși în mod normal perioada contractuală a acesteia nu poate fi schimbată, există însă și excepții prin care poți cere recuperarea asigurării RCA, cum sunt cazurile prezentate mai sus.

Dacă ai RCA la Euroins și vrei să închei asigurarea vezi in acest articol toți pașii de urmat 

Sursă foto: vista.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos