Unde poti plati amenda de circulatie?

Poti realiza plata amenzii intr-un mod rapid si eficient, iar pentru acest lucru ai la dispozitie 3 variante din care poti alege in functie de disponibilitatea si preferintele tale.

Indiferent de domiciliul tau sau locul in care ai luat amenda, o poti achita cash la oricare dintre unitatile Trezoreriei Statului sau la directiile de taxe si impozite locale;

  1. Posta Romana iti pune la dispozitie un astfel de serviciu, si vei putea plati amenda la oricare dintre unitatile deschise pe teritoriul tarii;
  1. Cea mai la indemana modalitate este, probabil, reprezentata de plata online. Trebuie sa accesezi platforma Ghiseul.ro si sa-ti creezi un cont in care vei introduce datele personale si un card bancar valid;

Poti totodata sa o achiti prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul dedicat amenzilor contraventionale, disponibil online.  

Pentru persoanele fizice cu domiciliul în Romania, contul este 50.09.01, iar pentru cele cu domiciliul în strainatate, contul este 50.09.02.

 In situatia in care ai nevoie de o dovada ulterioara a achitarii amenzii, e bine sa pastrezi chitanta care atesta acest aspect.

amenda de circulatie

In cat timp poti plati amenda de circulatie?

Amenda poate fi platita la jumatate, in termen de 15 zile calendaristice, de la momentul in care soferului ii este inmanat sau comunicat procesul verbal. Nu se iau in considerare prima si ultima zi din aceasta perioada, iar in cazul in care in ultima zi va fi in weekend sau intr-o sarbatoare legala termenul se prelungeste pana la urmatoarea zi lucratoare. La expirarea celo 15 zile, achitarea amenzii se va face integral.

Ce trebuie sa ai asupra ta cand esti oprit in trafic?

In momentul in care pornesti la drum, asigura-te ca ai asupra ta toate documentele necesare pe care i le poti pune la dispozitia politistului rutier, in cazul unui control. Asa ca verifica daca ai actele autoturismului prevazute de lege, talonul acestuia, actul de identitate si permisul de conducere. In cazul in care nu vei inmana politistului actele socilitate sau refuzi verificarea masinii, risti 4 puncte de penalizare. Asadar, fii sigur ca ai inspectia tehnica periodica efectuata la timp si detii certificatul de inspectie tehnica periodica. Tototodata trebuie sa te asiguri ca in masina se afla o trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu. In cazul in care nu detii toate acestea risti amenzi din clasa a II-a de sanctiuni, mai exact 4 sau 5 puncte. 

Nu in ultimul rand, fii atent sa verifici daca asigurarea RCA este valabila, deoarece in caz contrar poti primi de la 1000 la 2000 lei amenda.  

Daca esti oprit in trafic din cauza unor greseli de circulatie, fii sigur ca nu vei inrautati situatia, prin refuzul de a inmana documentele sau inmanarea unora expirate.

Care sunt urmarile neachitarii amenzii de circulatie?

In momentul in care primesti o amenda de circulatie, fii sigur ca respecti cadrul legal si o achiti prin modalitatile prevazute, deorece, in caz contrar, vei atrage dupa sine o serie consecinte pe care le poti preveni. 

Daca este vorba de o suma mare care este cauzata de acumularea mai multor amenzi de-a lungul timpului se poate pune sechestru pe autotorusime sau chiar imobile. Daca suma in schimb, nu este considerabila se poate pune proprire pe conturi sau salarii. 

Asadar, in momentele de neatentie in trafic in care esti sanctionat cu o amenda de circulatie, sa stii ca o poti plati prin diverse modalitati accesibile. Ia in considerare plata acesteia pana in 15 zile pentru a injumatati valoarea si nu te supune la consecinte inutile prin refuzarea achitarii. Acum nu-ti mai ramane decar sa fii cat pe se poate de atent si grijuliu in trafic, pentru a evita totusi, astfel de situatii. 

Sursa: shutterstock.com 

Alte Articole
Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26Mar

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19Mar

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14Mar

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]