Inspectia Tehnica Periodica (ITP) se realizeaza la intervalele stabilite de legislatie, adica la 3 ani pentru un autoturism nou, la un interval de 2 ani pentru masinile cu o vechime mai mica de 12 ani si in fiecare an pentru autoturismele mai vechi de 12 ani. Inspectia se face doar in statiile autorizate sa faca o inspectie tehnica periodica, pentru ca acestea sunt singurele care pot determina starea tehnica si pot nota in talonul masinii perioadele de inspectie.

Inainte de a merge cu masina la verificarea ITP, trebuie sa pregatesti anumite documente ce vor fi solicitate la statiile autorizate si sa te asiguri ca masina ta este pregatita pentru a trece cu bine toate verificarile necesare. Pentru a sti cum sa te pregatesti corect in vederea efectuarii ITP-ului, citeste in continuare acest articol.

Actele necesare pentru efectuarea ITP-ului si verificarea valabilitatii acestora 

Primul lucru pe care trebuie sa-l contina dosarul atunci cand mergi sa faci Inspectia Tehnica Periodica a unui autovehicul este certificatul sau de inmatriculare (talonul) sau, dupa caz, autorizatia provizorie de circulatie. Aceasta autorizatie se elibereaza pentru ca proprietarul unui autoturism neinmatriculat inca in Romania sa poata avea dreptul sa circule pe teritoriul tarii, pana la finalizarea tuturor procedurilor de inmatriculare. Indiferent ca atasezi la dosar talonul sau autorizatia provizorie de circulatie, actele trebuie sa fie in original. Tot la efectuarea ITP-ului este nevoie si de cartea de identitate a persoanei care prezinta autovehicul la inspectie. Masina poate fi dusa la aceasta verificare de catre orice persoana, cu o singura conditie: sa detina asupra sa toate actele necesare ITP.

Pentru efectuarea ITP-ului masinii este nevoie si de o asigurare RCA (Asigurare de Raspundere Civila Auto), in original, aceasta trebuind sa fie valabila la data inspectiei. Un alt document important care nu trebuie sa lipseasca atunci cand masina este dusa la Inspectia Tehnica Periodica este cartea de inmatriculare a autovehiculului (CIV), securizata de R.A.R. si prezentata in original. In cazul in care proprietarul autovehicului este o societate de leasing, se accepta copie dupa cartea de identitate a masinii, doar daca aceasta este stampilata de proprietar cu mentiunea „conform cu originalul”.

Afla ca acum ai posibilitatea sa iti verifici online valabilitatea ITP-ului. Scapa de grija expirarii documentelor auto si lasa totul in grija brokerului de asigurari. 

Acte necesare ITP

Ce se verifica la ITP?

Daca ai o masina noua si te gandesti ce se verifica la ITP, este bine sa cunosti etapele pe care inspectorii le parcurg la o verificare de acest tip. Astfel, se analizeaza, in aproximativ aceasta ordine, seria motorului si a sasiului, luminile, suspensiile, amortizoarele, franele, trenul de rulare, directia, tensiunea de la borna bateriei, existenta triunghiului reflectorizant, a extinctorului si a trusei medicale, conformitatea dimensiunilor anvelopelor, conform cu cele de pe talon.

In functie de gravitate, in urma acestor verificari se pot constata trei tipuri de deficiente:

– deficiente minore care nu au un impact semnificativ asupra sigurantei masinii

– deficiente majore care pot compromite siguranta vehiculului si a celorlalti participanti la trafic

– deficente grave cu risc direct si imediat asupra sigurantei rutiere sau care au impact semnifiicativ asupra mediului.

Daca se constata deficiente minore, precum fisuri ale geamurilor, oglinzi deteriorate, zone ruginite pe caroserie, dar care nu sunt strapunse, inspectia este considerata ca fiind trecuta cu succes. Deficientele majore si cele grave trebuie remediate de posesorul autovehiculului in cel mult 30 de zile si masina trebuie sa efectueze un nou ITP.

Cum sa te pregatesti inainte de inspectia tehnica periodica?

Sa te asiguri ca ai toate documentele necesare pentru a efectua ITP-ul;

  • Sa speli masina inainte de a te prezenta la inspectie, atat la exterior, cat si la interior;
  • Fa chiar tu o inspectare simpla a masinii, pentru a te asigura ca luminile si semnalizarea functioneaza, cauciucurile nu au o uzura peste norme, ai stingator si trusa medicala.
  • Inspectia tehnica a unui vehicul este o activitate relativ nepopulara, deoarece majoritatea soferilor o asociaza cu probleme. Totusi, acestea pot fi usor prevenite cu o pregatire adecvata si daca te asiguri ca vei avea toate actele necesare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos