Afla mai jos cu ce se ocupa RAR, de ce este important sa mergi la RAR si care sunt actele necesare pentru autentificare noului vehicul auto.

Ce este RAR și care sunt actele necesare pentru înmatriculare?

Registrul Auto Roman, prescurtat – RAR, este autoritatea competenta in domeniul vehiculelor rutiere, sigurantei rutiere, protectiei mediului si asigurarii calitatii. RAR se ocupa de acordarea omologarii nationale si verificarea autenticitatii vehiculelor. Inspectorii sunt responsabili sa verifice daca elementele automobilului sunt originale de la producator si sa efectueze verificarea tehnica ITP. Daca sunt identificate modificari, inginerii RAR vor stabili daca acestea sunt sigure pentru circulatia pe drumurile nationale.  

Obtinerea cartii de identitate a vehiculului (CIV) si actele necesare la RAR pentru CIV

Cartea de identitate a vehiculului, prescurtat – CIV, este un document emis de RAR care demostreaza omologarea automobilului, precum si indeplinirea tuturor conditiilor tehnice pentru securitatea circulatiei pe drumurile publice. De asemenea, acest document ceritifca dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Iata ce acte ai nevoie pentru a merge la RAR la prima inmatriculare:

  1. Actul tau de identitate;
  2. Cerere activitate RAR – vei scrie personal cererea in fata angajatului RAR
  3. Documentul de inmatriculare din tara de origine
  4. Certificatul de conformitate emis de producatorul vehiculului (este obligatoriu pentru vehiculele ale caror emisii poluante si CO2 au fost masurate in conformitate cu procedura WLTP, de obicei pentru vehicule fabricate dupa 31.08.2018).

CIV-ul contine atat detalii tehnice despre vehicul, cat si informatii despre proprietarii masinii. Este un document important, pe care trebuie sa-l pastrezi intr-un loc sigur. 

Prima inmatriculare a vehiculelor auto de import din Germania, Italia și alte state UE sau non-UE 

Pentru vehiculele inmatriculate in Germania, Italia, Franta sau orice alt stat din afara Romaniei, RAR va elibera cartea de identitate a vehciulului (CIV), pentru a demostra omologarea UE a masinii.  

Iata ce acte ai nevoie pentru la prima inmatriculare dupa obtinerea CIV-ului:

  • Cererea de inmatriculare auto;
  • Dovada inregistrarii in evidentele ANAF raza de competenta unde e domiciliul tau;
  • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;
  • Actul tau de identitate (original si copie);
  • Copia contractului de asigurare RCA;
  • Documentul care atesta dreptul tau de proprietate asupra vehiculului (original si copie);
  • Cartea de identitate a vehiculului (original si copie);
  • Documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (original si copie) si placuta cu numarul de inmatriculare;
  • Certificatul de autenticitate eliberat de RAR;
  • Dovada efectuarii inspectiei tehnice  periodice (ITP);
  • Dovada platii contravalorii placutei cu numarul de inmatriculare;

Acte necesare rar 2022

Cum faci o programare la RAR Iasi, Bucuresti, Cluj sau alt oras?

Pentru imantricularea auto a unui vehicul la RAR este necesar sa te programezi pentru a depune actele necesare. Poti face o programare RAR online si alege reprezantanta RAR Iasi, Bucuresti, Cluj si alte orase apropiate, unde iti este usor sa te deplasezi. Este recomadat sa faci programarea de la un computer, intrucat telefonul s-ar putea sa nu fie compatibil cu sistemul RAR de programari si sa-ti fie anulata programarea. De asemenea, este necesar ca dispozitivul tau sa accepte cookies, pentru o programare cu succes.

Autentificarea RAR la schimbarea proprietarului vehiculului

Daca decizi sa cumperi o masina la mana a doua, va trebui sa o inmatriculezi la RAR, pentru certificarea autenticitatii si a faptului ca nu s-au facut schimbari la vehicul. Totodata, noul proprietar va fi inscris in Registrul national de evidenta al permiselor de conducere constiuit de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, cand va inceta si calitatea de proprietar al fostului titular.

 Desi nu mai este obligatorie emiterea unui nou certificat de autenticitate la schimbarea proprietarului unui automobil inmatriculat in Romania, specialistii RAR recomanda sa soliciti acest certificat, pentru a evita unele neplaceri ulterioare.

 Asadar, daca ai decis sa cumperi o masina din strainatate si doresti sa o conduci pe drumurile nationale din Romania pe termen lung, trebuie sa treci pe la RAR si sa obtii toate actele necesare, pentru a putea circula legal pe drumurile publice.

Sursa foto:create.vista.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos