Ce este RAR și care sunt actele necesare pentru înmatriculare?

Registrul Auto Roman, prescurtat – RAR, este autoritatea competenta in domeniul vehiculelor rutiere, sigurantei rutiere, protectiei mediului si asigurarii calitatii. RAR se ocupa de acordarea omologarii nationale si verificarea autenticitatii vehiculelor. Inspectorii sunt responsabili sa verifice daca elementele automobilului sunt originale de la producator si sa efectueze Verificarea tehnică ITP a vehiculului;. Dacă sunt identificate modificări, inginerii RAR vor stabili dacă acestea sunt sigure pentru circulația pe drumurile naționale, în prezența angajatului RAR care efectuează activitatea.

Acte necesare la RAR, în 2024, pentru prima înmatriculare

  1. Actul tau de identitate;
  2. Cerere activitate RAR – vei scrie personal cererea in fata angajatului RAR
  3. Documentul de înmatriculare din țara de origine
  4. Certificatul de conformitate emis de producatorul vehiculului (este obligatoriu pentru vehiculele ale caror emisii poluante si CO2 au fost masurate in conformitate cu procedura WLTP, de obicei pentru vehicule fabricate dupa 31.08.2018).

CIV-ul contine atat detalii tehnice despre vehicul, cat si informatii despre proprietarii masinii. Este un document important, pe care trebuie să-l păstrezi într-un loc sigur, precum cartea de identitate a acestuia.

Leasing

Obtinerea cartii de identitate a vehiculului (CIV) si actele necesare la RAR pentru CIV

Cartea de identitate a vehiculului, prescurtat – CIV, este un document emis de RAR care demostreaza omologarea automobilului, precum si indeplinirea tuturor conditiilor tehnice pentru securitatea circulatiei pe drumurile publice. De asemenea, acest document ceritifica dreptul de proprietate asupra vehiculului.

asigurare rca la euroins

Acte necesare pentru înmatriculare, după obținerea cărții de identitate de la RAR

  • Cererea de inmatriculare auto;
  • Dovada inregistrarii in evidentele ANAF raza de competenta unde e domiciliul tau;
  • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;
  • Actul tau de identitate (original si copie);
  • Copia contractului de înmatriculare din țara de origine;
  • Asigurare RCA;
  • Documentul care atestă dreptul tău de proprietate asupra vehiculului (original și copie), semnată în prezenţa angajatului RAR;
  • Cartea de identitate a vehiculului (original si copie);
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original și copie) și plăcuța cu numărul de înmatriculare în România;
  • Certificatul de autenticitate eliberat de RAR (Registrul Auto Român);
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP) a vehiculului, semnată în prezenţa angajatului RAR;
  • Dovada plății contravalorii plăcuței cu numărul de înmatriculare în România;

Prima inmatriculare a vehiculelor auto de import din Germania, Italia și alte state UE sau non-UE

Pentru vehiculele înmatriculate în Germania, Italia, Franța sau orice alt stat din afara României, RAR va elibera cartea de identitate a vehculului (CIV), pentru a demonstra omologarea UE a mașinii.

Cum faci o programare la RAR Iasi, Bucuresti, Cluj sau alt oras?

Pentru imantricularea auto a unui vehicul la RAR este necesar sa te programezi pentru a depune actele necesare. Poti face o programare RAR Online și alege reprezentanta RAR Iași, București, Cluj și alte orașe apropiate, unde îți este ușor să te deplasezi cu vehiculul. Este recomadat sa faci programarea de la un computer, intrucat telefonul s-ar putea sa nu fie compatibil cu sistemul RAR de programari si sa-ti fie anulata programarea. De asemenea, este necesar ca dispozitivul tau sa accepte cookies, pentru o programare cu succes.

Autentificarea RAR la schimbarea proprietarului vehiculului

Daca decizi sa cumperi o masina la mana a doua, va trebui sa o inmatriculezi la RAR, pentru certificarea autenticitatii si a faptului ca nu s-au facut schimbari la vehicul. Totodata, noul proprietar va fi inscris in Registrul national de evidenta al permiselor de conducere constiuit de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, cand va inceta si calitatea de proprietar al fostului titular.

Desi nu mai este obligatorie emiterea unui nou certificat de autenticitate la schimbarea proprietarului unui automobil inmatriculat in Romania, specialistii RAR recomanda sa soliciti acest certificat, pentru a evita unele neplaceri ulterioare.

Asadar, daca ai decis sa cumperi o masina din strainatate si doresti sa o conduci pe drumurile nationale din Romania pe termen lung, trebuie sa treci pe la RAR si sa obtii toate actele necesare, pentru a putea circula legal pe drumurile publice.

Sursa foto:create.vista.com

Totul despre asigurări

965
966
Articole recente
img-6

Blog

Calculator RCA fără date personale 🔷 Aflați prețul de referință

Un calculator RCA online fără necesitatea introducerii datelor personale este o resursă extrem de utilă

Rca Rate prin TBI

Blog

RCA in Rate 🙌 Alege o asigurare rca în rate fara dobanda

Asigurarea RCA în rate este varianta convenabilă la care apelează din ce în ce mai

img-8

Blog

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că

Asigurari Contactless ©2021-2024 All Rights Reserved

Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos