A fi sofer implica multe responsabilitati si documente, cum ar fi CASCO, RCA s.a,  pe care trebuie sa le bifezi inainte de a te bucura de beneficiile pe care ti le ofera propria masina. Pe langa faptul ca trebuie sa fii un sofer responsabil si sa respecti regulile de circulatie pentru a nu periclita in vreun fel siguranta in trafic, trebuie sa ai si niste acte care iti permit sa circuli in legalitate pe soselele din Romania.

Cand si cum poti primi amenda pentru rovinieta?

Rovinieta este o taxa de drum, instituita la nivel national, pe care trebuie sa o platesti cand calatoresti in afara perimetrului unui oras, adica pe drumurile nationale. Modalitatile de achitare a rovinietei sunt foarte simple: prin SMS, la benzinarie sau online, in functie de preferintele si comoditatea fiecarui sofer. 

Costurile rovinietei pot varia in functie de tipul de autovehicul pe care il conduci, dar si de perioada de timp pentru care platesti taxa. Atunci cand vrei sa platesti aceasta taxa ai posibilitatea sa alegi perioada pentru care vrei sa o platesti. Aici depinde foarte mult de nevoile tale si de drumurile pe care le faci in mod obisnuit. Exista urmatoarele variante pentru rovinieta:

  • rovinieta pentru 7 zile;
  • rovinieta pentru 30 de zile;
  • rovinieta pentru 90 de zile;
  • rovinieta pentru 12 luni.
  •  
  • Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt destul de frecvente printre conducatorii autovehiculelor. Aceste amenzi sunt gestionate de CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), care are camere de filmat amplasate pe toate drumurile nationale si pe autostrazi, astfel incat sa vada orice sofer care circula in ilegalitate. Datorita acestor camere nu poti sa pacalesti sistemul si trebuie sa fii foarte atent la rovinieta, respectiv sa o verifici mereu inainte de a iesi din oras, pentru a te asigura ca nu exista posibilitatea de a lua o amenda nedorita. Atentie la faptul ca taxa trebuie achitata inainte de momentul plecarii si nu mai poate efectuata dupa, fiind bun de plata unei amenzi in acel caz.
  •  

Asa cum taxa pentru platirea rovinietei difera in functie de tipul de masina, asa si pretul amenzii pentru lipsa rovinietei difera. Pretul amenzii pentru rovinieta pentru categoria B variaza intre 275 lei si 550 lei. Astfel ca, trebuie sa fii foarte atent pentru a evita niste costuri inutile, care pot ramane in  buzunarul tau pentru a te bucura cum doresti tu.

Trebuie sa stii ca poti primi instiintarea amenzii in decurs de doua luni de la identificarea lipsei rovinietei pe un drum national de catre CNAIR. Iar odata primita o amenda pentru rovinieta, nu vei mai putea primi inca una, pana nu primesti instiintarea la adresa de domiciliu. 

amenda pentru rovinieta

Cum si in cat timp poti plati amenda pentru lipsa rovinietei?

Tot pentru verificarea rovinietei poti intra si pe alte site-uri de profil, unde poti vedea rapid si usor daca este totul in regula. Daca te afli totusi in situatia nefericita in care ai primit deja o amenda si vrei sa o achiti, dar nu stii unde, iata raspunsul. Trebuie sa stii ca toate amenzile pentru lipsa rovinietei pot fi platite la trezoreriile din judetul unde ai masina inregistrata. De asemenea poti plati amenda pentru rovinieta si online, pe site-ul www.ghiseul.ro, unde poti plati de altfel multe alte taxe si impozite foarte usor si rapid, fara sa stai la cozi infernale si sa iti pierzi foarte mult timp.  

Asadar, rovinieta este o taxa care nu trebuie neglijata si la care trebuie sa fii atent mereu cand circlu in afara localitatii. Amenzile pot fi destul de usturatoare si pentru a evita sa dai niste bani inutil, poti verifica mereu rovinieta online, totul fiind la distanta de un buton. 

Sursa foto: Unsplash.com

Alte Articole
Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26Mar

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19Mar

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14Mar

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]