Este necesar sa ai la indemana actele obligatorii care vor face parte si din dosarul de inmatriculare. De asemenea, ar fi de mentionat ca, in functie de necesitatile si intentiile tale, poti opta pentru o asigurare pe o luna in vederea inmatricularii sau chiar si pe o durata stabilita de tine de pana la 12 luni.

Ce este si ce contine o asigurare in vederea inmatricularii autoturismului?

Contractul pentru o asigurare in vederea inmatricularii este incheiat intre proprietarul unui vehicul si un asigurator. Incheierea unei astfel de asigurari auto este obligatorie, prin lege, pentru inmatricularea unui autoturism. Obtinerea asigurarii RCA te ajuta atat in evitarea de masuri contraventionale asupra ta, care sunt suficient de dure, cat si in despagubirea eventualelor evenimente nedorite care sunt acoperite de asigurare in sine, privind daune materiale si morale suferite de partile vatamate.

O asigurare RCA incheiata in vederea inmatricularii unui vehicul include:

 • ✅ Conditiile minime obligatorii pentru asigurare impuse prin Legea 132/2017;
 • ✅ Sumele pe care trebuie sa le achite asiguratorul si asiguratul;
 • ✅ Exceptii mentionate de catre asigurator;
 • ✅ Daunele asigurate;
 • ✅ Limitele de despagubire in cazul producerii unor daune.
 •  

inmatriculareAsigurare auto in vederea inmatricularii: RCA si actele necesare in vederea inmatricularii

Pentru asigurarea în vederea înmatriculării avem nevoie de urmatoarele documente:

1. cartea de identitate a cumpărătorului

2. cartea de identitate sau talonul autovehiculului

3. fișa de înmatriculare sau contractul de vânzare-cumpărare vizate fiscal

Inainte ca autoturismul sa fie inmatriculat, trebuie sa detii atat cartea de identitate a masinii, cat si documentul care atesta asigurarea RCA si viza pusa de un organ fiscal. Iar, pe langa toate aceste documente, mai ai nevoie de contractul de vanzare-cumparare al vehiculului, fisa de inmatriculare si actul de identitate.

De asemenea, o asigurare in vederea inmatricularii poate fi emisa si pentru autoturismele care nu detin numar de inmatriculare, caz in care pe asigurare este mentionata seria de sasiu. Aceste acte sunt necesare pentru luarea in evidenta a vehiculului, atat de catre D.R.P.C.I.V., cat si de organele fiscale. Lipsa asigurarii auto genereaza expunerea la multe riscuri atat din punct de vedere al incalcarii legii, cat si prin eventuale cheltuieli care pot aparea in cazul unor evenimente nedorite. Inmatricularea unui vehicul nu poate fi efectuata fara dovada unei asigurari auto, deoarece este un proces obligatoriu la inmatriculare, dar mentinerea validitatii unei asigurari RCA ramane exclusiv in sarcina detinatorului masinii.

Asigurare RCA in vederea inmatricularii: care sunt avantajele?

In cazul unui eveniment neplacut, in conditia in care persoana care a produs incidentul nu a cooperat pe cale amiabila, exista avantajul sa faci o verificare RCA online pentru vehiculul care a produs paguba. De asemenea, printre avantajele achizitiei online a unei asigurari in vederea inmatricularii auto se afla:

 • ✅ Cunoasterea si compararea preturilor de achizitie;
 • ✅ Lipsa comisioanelor ascunse;
 • ✅ Plata cu cardul in sistem securizat;
 • ✅ Asigurarea de asistenta gratuita in cazul unor daune;
 • ✅ Primirea de notificari inainte de expirarea termenului de valabilitate.

 Avantajul apelarii la un astfel de serviciu online este dat de faptul ca primesti polita de asigurare auto imediat dupa confirmarea platii ei. 

In contextul in care polita RCA nu mai este obligatorie in format fizic, poti salva documentul primit, prezentandu-l ca dovada ori de cate ori este necesar.

Suplimentar de toate acestea, poti beneficia de consiliere online, apeland cu incredere serviciile profesionale in domeniu. Practic, comunicarea in acest sens este foarte eficienta, conducand la scurtarea timpului necesar obtinerii unui astfel de document. Nu trebuie neglijat factorul de confort, disponibilitate si promptitudine.

Astfel, obtinerea online a unei asigurari in vederea inmatricularii auto este bazata pe corectitudinea datelor furnizate pentru care esti direct raspunzator. Prin urmare, este foarte important si relevant ca acestea sa fie mentionate cu simt de raspundere, astfel asigurandu-te ca vei scapa de orice griji ulterioare. Mergand pe ideea ca e mai usor sa previi, decat sa repari, este important sa acorzi atentie atat pentru obtinerea asigurarii auto in vederea inmatricularii, cat si a continuitatii validitatii ei.

Sursa foto: Vista.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos