Ce este asigurarea de raspundere profesionala IT&C?

Asigurarile de raspundere profesionala pentru domeniul IT& C  sunt un tip de asigurare de raspundere civila facultativa, care au ca scop protejarea atat a clientilor cat si a consultantilor IT ce au optat sa isi desfasoare activitatea sub forma de PFA, sau a persoanelor juridice care activeaza in aceasta industrie. 

O astfel de asigurare este valabila numai pentru o perioada determinata  de timp, aceasta perioada fiind riguros stabilita in contractul de asigurare. Chiar daca este facultativa, asigurarea privind raspunderea civila profesionala a devenit tot mai mult o cerinta contractuala de baza, in domeniul IT&C. 

job-extra

De ce este necesara asigurarea de raspundere profesionala IT &C

Este important sa aveti o polita de asigurare care sa acopere profesionistii pentru munca lor, pot sa ofere servicii fara sa fie nevoie sa suporte potentialul cost suplimentar al oricaror greseli cu care s-ar putea confrunta in viitor. In plus, o politica de despagubire profesionala poate acoperi si costurile juridice si cheltuielile care ar putea fi suportate ca urmare a unei cauze legale impotriva unui profesionist pentru greseala acestuia.

Fara aceasta asigurare, profesionistii sunt expusi unui risc mult mai mare de afaceri si pot fi nevoiti sa isi puna preturile in calcul. Dar cu aceasta asigurare, acestea sunt protejate impotriva multor rezultate nedorite ale afacerii si, prin urmare, pot functiona mai competitiv.

Cel mai adesea , acoperirea incepe la data inscrisa in polita de asigurare,  daca au fost indeplinite conditiile de plata stipulate prin contractul de asigurare. Termenul de incetare este de regula ora 24 a ultimei zile inscrise in polita de asigurare.  Trebuie de asemenea verificate clauzele fiecarui contract in parte, care pot stipula situatii de incetare a acoperirii si pot face referire inclusiv la plafoane de asigurare,  termeni legati de plata retelor  stipulate prin contractul de asigurare, sau despre situatia incetarii inainte de termen,  realizata in urma unei decizii unilaterale sau cu acordul partilor. De regula  modalitatile de incetare a contractului se regasesc detaliate in clauzele contractuale.

In conformitate cu prevederile Codului Civil Roman,  un contract de asigurare, incluzand aici si pe cel de raspundere profesionala , poate fi denuntat unilateral, cu notificare prealabila scrisa transmisa catre asigurator.

Unde poti beneficia de asigurarea de raspundere profesionala IT&C?

asigurare profesionala IT&C

Asigurarerea de raspundere profesionala  poate avea  acoperire pe teritoriul Romaniei, caz in care este considerata o asigurare interna . Anumite firme de asigurare pot  extinde acoperirea si pentru alte tari, caz in care  asigurarea devine o asigurare externa. De regula o asigurare externa presupune  plata a unei prime suplimentare de asigurare. 

Chiar daca asigurarea de raspundere civila profesionala nu este obligatorie  – profesionistii care lucreaza in  sectorul IT  ar trebui sa o considere tot mai mult un standard de calitate al serviciilor oferite, si un indicator pentru seriozitatea afacerii lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta industrie in continua dezvoltare, devine tot mai mult una asociata cu accesul la date si informatii, si este susceptibila de a suferi dispute bazate pe serviciile furnizate. Tot mai multi clienti opteaza astazi pentru transformarea acestei asigurari intr-o cerinta contractuala, asadar se poate spune ca devine esentiala dezvoltarii afacerilor IT.

Nu esti inca sigur daca aceasta asigurare este potrivita pentru afacerea ta? AsigurariContactless.ro iti vine in ajutor – solicita oferta online, iar brokerii nostri cu experienta te vor ajuta sa gasesti varianta potrivita.

Sursa foto: Unsplash.com

Alte Articole
Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26Mar

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19Mar

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14Mar

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]