Cu ajutorul acestui act esti asigurat cand te deplasezi in strainatate, si in cele din urma, vei fi mai linistit ca ai la indemana toate actele potrivite pentru o deplasare lipsita de peripetii!

Cartea Verde – ce pret are si ce reprezinta?

Cartea Verde reprezinta un certificat international de asigurare si este valabil in tarile membre ale Sistemului Carte Verde. Practic, daca polita RCA te protejeaza in cazul accidentelor produse pe teritoriul Romaniei, atunci cand mergi in strainatate, ai la dispozitie Cartea Verde auto.

Pe teritoriul Romaniei, daca achiti o polita RCA, atunci pretul pentru Cartea Verde este zero! O primesti gratuit si esti asigurat pentru a te deplasa, in voie, cu masina ta, in statele care fac parte din Sistemul Carte Verde! Cartea Verde a devenit o parte a politei RCA dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Dupa ce obtii Cartea Verde, esti asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse de masina ta, conform legii fiecarui stat din Sistemul Carte Verde.

Trebuie sa tii seama de doua aspecte importante inainte sa pleci cu masina in strainatate:

  • sa ai toate documentele in original, pe hartie;
  • sa verifici daca documentul Carte Verde este valabil pentru toate statele pe care le traversezi sau vizitezi pe toata durata deplasarii. Pe polita ta, simbolurile statelor traversate sau vizitate nu trebuie sa fie barate.
  •  

Unde se utilizeaza Cartea Verde auto?

Certificatul de asigurare Carte Verde este valabil doar in tarile membre ale Sistemului Carte Verde, adica in: Albania (AL); Andora (AND); Austria (A); Azerbaijan (AZ); Belarus (BY); Belgia (B); Bosnia si Hertegovina (BIH); Bulgaria (BG); Cehia (CZ); Cipru (CY); Croatia (HR); Danemarca (DK); Elvetia (CH); Estonia (EST); Finlanda (FIN); Franta (F); Germania (D); Grecia (GR); Iran (IR); Irlanda (IRL); Islanda (IS); Israel (IL); Italia (I); Letonia (LV); Lituania (LT); Luxemburg (L); Macedonia (MK); Malta (M); Marea Britanie (GB); Maroc (MA); Moldova (MD); Muntenegru (MNE); Norvegia (N); Olanda (NL); Polonia (PL); Portugalia (P); Romania (RO); Rusia (RUS); Serbia (SRB); Slovacia (SK); Slovenia (SLO); Spania (E); Suedia (S); Tunisia (TU); Turcia (TR); Ucraina (UA); Ungaria (H).

Nu uita sa verifici Cartea Verde inainte de a pleca la drum, deoarece este valabila intr-unul din statele de mai sus doar daca simbolul statului respectiv nu a fost barat sau taiat cu X pe formularul documentului. In caz de forta majora, la granita statului poti achizitiona o asigurare de frontiera ce va fi valabila doar pentru acel stat.

Daca nu ai o asigurare valabila, atunci risti sa fii sanctionat conform legii din tara respectiva, iar daca vei produce un accident, vei fi obligat sa achiti contravaloarea pagubelor produse!

Pe spatele politei Carte Verde ai datele de contact ale birourilor naționale din tarile in care este recunoscuta polita. Asadar, in cazul unui accident, poti contacta biroul national din statul respectiv pentru a te lamuri in privinta procedurilor sau pentru a afla oricare alta informatie. In principiu, in cazul unui accident, va trebui:

  • sa completezi formularul Constatare amiabila de accident sau Proces verbal;
  • sa faci poze la locul accidentului si la documentele celuilalt sofer, daca nu ai fost tu de vina, si sa te asiguri ca macar intr-o poza apare numarul de inmatriculare al masinii vinovate;
  • sau sa dai celuilalt sofer copii dupa documentele tale (Carte Verde, talonul auto, carnetul de conducere etc.) daca tu ai fost de vina.
  •  

Dupa producerea accidentului este important sa reactionezi cat mai rapid! Daca cealalta masina e vinovata, contacteaza asiguratorul RCA al masinii sau BAAR cand te intorci in Romania, in cazul in care accidentul a avut loc in Spatiul Economic European. Iar daca masina vinovata e inmatriculata in alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, atunci poti contacta biroul national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul. Toata aceasta situatie poate fi simplificata daca ai o asigurare CASCO, deoarece il poti contacta direct pe asiguratorul tau. O asigurare CASCO rezolva o problema ce pare, la prima vedere, destul de complicata! 

carte verde hartie albaCartea Verde si-a schimbat culoarea!

In trecut, atunci cand cumparai polita RCA, primeai si Cartea Verde care era emisa pe hartie de culoare verde, asa cum sugereaza si numele. Insa, incepand cu data de 01.07.2020, BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) a decis ca polita Cartea Verde sa fie tiparita numai pe hartie de culoare alba, in loc de verde.

Dar, din fericire, aceasta decizie nu te afecteaza daca ai deja o polita Carte Verde emisa inainte de 01.07.2020 si tiparita pe hartie de culoare verde, pentru ca isi va mentine valabilitatea pana la data inscrisa pe polita.

Exista si o situatie exceptionala: in cazul in care masina ta a fost inmatriculata si asigurata in alt stat membru al Sistemului Carte Verde, atunci, dupa data de 01.07.2020, vor fi valabile atat politele tiparite pe hartie de culoare alba, cat si cele tiparite pe hartie de culoare verde.

 Asadar, incheierea unei polite RCA, care include Cartea Verde, reprezinta o metoda cat se poate de eficienta pentru a merge cu masina ta atat in tara, cat si in strainatate, iar grija ta cea mai importanta va fi daca valiza va incapea in portbagaj!

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos