Sistemul bonus-malus a fost creat special pentru recompensarea soferilor prudenti si pentru descurajarea celor care obisnuiesc sa mai incalce regulile de conduita in trafic atunci cand gasesc ocazia oportuna. Acesta functioneaza prin incadrarea fiecarui conducator auto intr-o clasa cuprinsa in intervalul B0-B8 sau, din contra, in intervalul M1-M8. Ascensiunea pe scara claselor B (bonus) aduce beneficiul unor reduceri consistente la asigurarile de tip RCA. In mod similar, pe masura ce indicele clasei M creste, si pretul asigurarilor se majoreaza procentual. 

Care sunt criteriile in functie de care se calculeaza coeficientii bonus-malus? 

In concordanta cu scopul acestui sistem, factorii care influenteaza coeficientul clasei fiecarui sofer sunt in stransa legatura cu istoricul din ultimul an al acestuia in materie de incidente in trafic. Daca in anul de referinta soferul in discutie nu a cauzat niciun accident pentru care se platesc daune, la reinnoirea asigurarii acesta va beneficia, in functie de clasa in care se situa anterior efectuarii calculului, de o crestere a coeficientului Bonus sau de o scadere a celui Malus.

calcul bonus malus

Care sunt coeficientii de reducere si de majorare si cum se aplica Bonusul si Malusul?

Fiecare sofer, odata cu incheierea primei asigurari RCA, va fi incadrat in categoria de baza B0, parcursul sau urmand sa influenteze variatiile coeficientului si ale clasei. Cele 8 clase bonus pot ajunge sa cumuleze o reducere de pana la 50% din pretul de baza al asigurarii, in timp ce clasele Malus pot atrage penalitati de pana la 80%.

Evidenta istoricelor persoanelor fizice se tine pe baza CNP-urilor,  iar cea pentru persoane juridice pe baza CUI-ului si a seriei se sasiu.

Conform legislatiei in vigoare (Legea numarul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie) procentele de penalizare sau de recompensare aferente fiecarei clase si fiecarui indice sunt urmatoarele:

B8 – 50%

B7 – 40%

B6 – 30%

B5 – 25%

B4 – 20%

B3 – 15%

B2 – 10%

B1 – 5%

B0 – pret de baza

M1 +10%

M2 +20%

M3 +30%

M4 +40%

M5 +50%

M6 +60%

M7 +70%

M8 +80%

Cum se face trecerea de la o clasa la alta in sistemul bonus-malus?

In momentul contractarii unei asigurari RCA, asiguratorul va introduce in baza de date CEDAM codul numeric personal al posesorului autoturismului. Aceasta baza de date este cea care contine toate informatiile necesare cu privire la istoricul persoanei in ceea ce priveste accidentele rutiere. In situatia provocarii de daune, se vor scadea 2 clase. Spre exemplu, un sofer din clasa B1 va ajunge in clasa M1, fiind nevoit sa plateasca o suma de bani majorata cu 10%. Din contra, un sofer fara un trecut incarcat de greseli notabile va creste o clasa pentru fiecare an calendaristic fara evenimente. Calculul pretului unei asigurari auto trebuie sa tina cont si de acesti indici.

Asadar, fii prudent in trafic chiar daca ai o asigurare care poate acoperi o gama larga de incidente neplacute. Intr-un fel sau altul, fiecare decizie pe care o iei atunci cand conduci se va reflecta asupra vietii tale.

Sursa foto: create.vista.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos