Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]
Există mai mulți pași de luat în calcul pentru deschiderea unui dosar daună și cu toate că pare complicat la început, vei vedea că după ce vei finaliza de citit acest articol, lucrurile vor fi mai clare.
CINE POATE DESCHIDE DOSARUL DE DAUNĂ?
- ✅ Asiguratul/păgubitul
- ✅ Utilizatorul bunului achiziționat în leasing
- ✅ Clientul proprietar al bunului asigurat/avariat
- ✅ Împuternicitul legal al celor de mai sus.
Ideal este ca atât șoferul vinovat de accident, cât și cel păgubit, să se prezinte în fața asiguratului, pentru a nu se targiversa procesul de despăgubire.
Notificarea în vederea deschiderii dosarului de daună, va trebui depusă în maxim 5 zile de la data producerii accidentului și poate fi efectuată telefonic, în scris sau direct din aplicație.
CE DOCUMENTE SUNT NECESARE PENTRU DESCHIDEREA UNUI DOSAR DAUNĂ?
Astfel, în cazul accidentelor în care au fost implicate 2 sau mai multe mașini, dar care s-au soldat doar cu pagube materiale, ți se va cere:
- Formularul de Constat Amiabil completat corespunzător sau Procesul Verbal de constatare a contravenţiei (eliberat de Poliţie);
- În cazul în care vehiculul pentru care se deschide dosarul de daună aparţine unei persoane juridice (inclusiv societăţi de leasing) este necesar să aveţi o împuternicire/înştiinţare din partea proprietarului vehiculului.
- Permisul de conducere al conducătorului vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună;
- Certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună;
- După caz, cartea de identitate a vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună;
În cazul nefericit în care accidentul rutier s-a soldat și cu victime, va fi necesar pe lângă cele enumerate mai sus, să fie prezentat și Documentul tip “Anexa 2” (eliberat de Poliţie) şi autorizaţia de reparaţie.
CARE SUNT TERMENELE DE PLATĂ ALE DESPĂGUBIRILOR RCA?
Din momentul în care ați prezentat toate documentele asigurătorului și acesta a constatat dauna prin inspectorii proprii, veți înainta o cerere de despăgubire către acesta.
Asigurătorul are la dispoziție 30 de zile în care să vă răspundă la cererea înaintată, respectiv să o aprobe, să o refuze parțial sau să o refuze total.
Dacă cererea a fost aprobată și sunteți de acord cu despăgubirile propuse de asigurător, mai începe un termen de 10 zile în care acesta trebuie să efectueze plata despăgubirilor.
Eu îți propun să apelezi la mine pentru orice nelămuriri ai legate de dosarul daună sau de acordarea despăgubirilor.
Mă găsești aici și putem discuta în orice moment.
În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]
Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]