Trebuie să te pregăteșți cu niște nervi de fier pentru că obținerea acestui document nu este deloc una ușoară. Birocrația statului te va forță să depui foarte multe documente într-un timp relativ scurt. Pentru a-ți putea elibera fișa de înmatriculare, va trebui să prezinți un dosar cu peste cinci documente prin care să se ateste intenția de vânzare sau intenția de a lasă moștenire. Astfel, înainte de a te aventură, trebuie să analizezi toți pași prin care vei trece în acest proces.

Ce este fișa de înmatriculare și care este scopul acesteia? 

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă fișa de înmatriculare și la ce folosește această, află că răspunsul este unul foarte simplu. Fișa de înmatriculare este un document necesar atunci când îți dorești să îți cumperi un autoturism second-hand sau din altă țară. Acesta va conține datele deținătorului și cumpărătorului. 

Un alt moment în care vei avea nevoie de eliberarea și completarea unei fișe de înmatriculare este în procesul de moșternire a mașinii. În acest caz, documentul va fi completat cu datele persoanei care cedează bunul și cu datele moștenitorului. Scopul fișei de înmatriculare este să arate că acum automobilul și-a schimbat posesorul. 

fisa de înmatriculare auto

Când se completează fișa de înmatriculare?

Când vine vorba de completarea fișei de înmatriculare, lucrurile devin puțin mai complicate. Conform legislaturii, vei fi nevoit să completezi o astfel de fișa atunci când vei alege să cumperi o mașină din afară României. O altă situație care îți va cere completarea acesteia este dacă autoturismul cumpărat este din alt județ față de cel în care locuiești tu.

Un lucru foarte specific legat de completarea fișei de înmatriculare este faptul că acesta nu poate fi completat de mâna. Poți completă fișa de înmatriculare doar pe calculator sau la mașină de scris dacă mai deține cineva așa ceva.

Ce conține fișa de înmatriculare?

O fișa de înmatriculare nu va avea mai mult de două pagini. Asta înseamnă că va fi foarte ușor de completat și muncă pe care o depui nu va fi semnificativă. Trebuie, totuși, să fii atent la detaliile tehnice pe care le vei completă.

Acest document va conține date atât despre deținătorul actual al mașinii, cât și despre cumpărător. Alte aspecte foarte importante care sunt menționate în acesta sunt datele tehnice și legale ale mașinii.

Printre acestea se numără categoria, marca mașinii, numărul de omologare, dar și numărul de înmatriculare și numărul cărții de identitate a autovechiculului.

Dacă te întrebi cum sunt împărțite informațiile în acest act, există trei părți: datele posesorului mașinii, datele persoane care vrea să o achiziționeze și datele tehnico-legale ale mașinii.

Nu uită că, pentru viitoarea mașină să ai asigurarea RCA de la AsigurariContacless făcută, precum și verificarea ITP.

De ce documente ai nevoie pentru a elibera o fișa de înmatriculare?

Pentru a putea elibera această fișa,, află că va trebui să ai foarte multe documente. Acestea sunt:

-declarație că mașină a fost adusă în România pe o platforma auto (în cazul în care o cumperi din afară țării);

-chitanță prin care atești că ai plătit eliberarea certificatului de înmatriculare;

-o copie după contractul de vânzare-cumpărare;

-o copie după cartea de identitate a autovehiculului;

-o copie după fișa de înmatriculare vizată;

-o copie după polița de asigurare a autoturismului;

-o copie după certificatul de atestare fiscală. 

Așadar, vei avea nevoie de răbdare, de timp pentru a putea plimbă toate aceste foi pe la ghișee! Totuși, vei vedea că va merită când, în sfârșit, vei vinde mașină cea veche pentru a ți-o putea permite pe cea nouă!

Sursă foto: Canva.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos