Astfel, in situatia in care apare o problema tehnica, vei sti cat de grava este si cum o poti rezolva in cel mai rapid mod. Prin urmare, este important sa cunosti foarte bine fiecare indicator luminos, ce eroare indica si cum o poti solutiona. Daca nu stii ce inseamna martorii din bordul masinii tale, citeste in continuare cele mai utile informatii in acest sens.

Martori de bord: ce indica in functie de culoare?

Inainte de a intelege semnificatia exacta a martorilor din bord, este important sa stii  clasificarea acestora in functie de culoare. Daca esti sofer de mult timp, cu siguranta ai observat ca la pornirea masinii luminile de control se aprind si au culori diferite. Motivul pentru care semnalele luminoase sunt distribuite astfel este simplu, indicand faptul ca sistemele masinii sunt in regula si ca totul functioneaza in parametri normali. Problemele apar atunci cand un martor de bord ramane aprins, ceea ce inseamna ca ceva nu functioneaza cum trebuie si necesita atentie imediata. Martorii de bord se impart in trei mari categorii:

Martorii de bord rosiimartori bord

Martorii de bord rosii anunta o defectiune grava a masinii sau o problema de siguranta, care are nevoie de rezolvare urgenta. Daca semnalul rosu s-a aprins in timpul mersului, este recomandat sa te opresti si sa incerci sa remediezi defectiunea sau sa chemi ajutor specializat.

Martorii de bord galbeni

Martorii de bord galbeni sau portocalii in unele cazuri, pot indica faptul ca o anumita componenta a masinii necesita inlocuire. In timp ce unele defectiuni se pot remedia chiar de tine, ca sofer, altele au nevoie de un service cat mai repede posibil.

Martorii de bord verzi

In cazul aparitiei unor martori de bord verzi sau albastri, nu este vorba de o disfunctionalitate majora, ci mai degraba de starea unor anumite componente ale masinii. Astfel, pot indica avarii pornite, usa deschisa, lumini de intalnire pornite, portbagaj deschis.

Toti martorii de bord explicati pe intelesul tuturor

In functie de semnul care apare pe bord in cazul unei probleme, martorul indica exact zona in care este depistata aceasta problema. Astfel, iti poti da seama usor ce piesa s-a defectat. In cazul in care nu ai cunostinte despre masini este recomandat sa mergi la un service auto si sa ceri o diagnoza.

Iata in continuare care este semnificatia celor mai importanti martori de bord si ce trebuie sa faci cand acestia se aprind:

Martori bord bujii

Martorii de bord pentru bujii sunt reprezentati de un arc orizontal sau o spirala. Aprinderea acestor semnale poate indica defectiuni in ceea ce priveste senzorii de evacuare, sistemul de presiune, pedala de frana sau sistemul de temperatura. Uneori acest martor de bord poate avea si alte semnificatii in functie de producator sau de modelul de masina.

Martorul pentru bujii incandescente poate transmite si semnalul ca bujia are o problema sau ca este prea uzata. Pentru a stabili cu precizie cauzele pentru care martorul de bujii se aprinde, poti programa o vizita la un service auto. Acolo vei afla motivele exacte care pot determina aprinderea senzorului de bujii.

Martori motor

Indiferent ca te-ai confruntat sau nu cu aceasta situatie, aparitia unor martori de motor pe bordul masinii semnaleaza o problema. Cel mai cunoscut semnal care se aprinde este cel de Check engine care poate indica defectiuni la sonda lambda, la debitmetru sau la convertorul catalitic. Fiind vorba de o chestiune majora, este necesar sa apelezi la specialisti cat mai curand posibil.

Un alt martor de motor care iti poate aparea este cel de supraincalzire a motorului. In acest caz, trebuie sa opresti masina si sa remediezi problema. Acest senzor poate reprezenta o defectiune care apare in urma pierderii lichidului de racire, de aceea necesita atentie imediata.

martori in bord Martori bord ESP

Majoritatea masinilor din ziua de astazi sunt dotate cu ESP, adica cu un sistem de control al tractiunii. Acesta urmareste directia si stabilitatea masinii, iar in cazul in care vehiculul isi pierde tractiunea la sol, va detecta problema si va actiona in consecinta.

Indicatorul luminos ESP nu ar trebui sa se aprinda atata timp cat sistemul functioneaza corespunzator si nu exista avarii la anumite elemente ale acestuia. Printre principalele motive care declanseaza martorul de bord ESP se numara: defectarea senzorilor de viteza ai rotii sau ai celor de la unghiul de directie, conditiile de drum precare sau probleme la coloana de directie.

Martor ABS

Unul dintre cele mai importante semnale luminoase de pe bordul unei masini este martorul ABS. Acesta se aprinde atunci cand exista o problema la sistemul ABS sau sistemul de franare. Probabil stii si tu ca acest sistem are rolul de a controla directia in timpul franarii si de a scurta distanta de franare.

Daca dupa pornirea masinii, acest martor ABS ramane aprins, inseamna ca exista o problema si sistemul nu va functiona in caz de franare. Conducerea cu senzorul ABS aprins nu este recomandata, fiind necesar sa mergi la un service auto pentru a nu risca sa ramai fara frane in timpul mersului. Posibile probleme pot fi la sistemul hidraulic sau pierderi ale lichidului de frana.

Martor lichid parbriz

Asa cum spune si numele, martorul de lichid parbriz apare in momentul in care nivelul lichidului de parbriz este scazut. Pentru a se stinge este suficient sa completezi vasul cu lichid. Exista si situatii in care, desi completarea cu lichid a fost realizata, indicatorul luminos ramane in continuare aprins. In acest caz, posibilele cauze pot fi: senzor stricat, senzor lipsa sau cablu intrerupt. Apeleaza la un mecanic priceput pentru a identifica eroarea.

Martor filtru de particule

Acest indicator luminos te avertizeaza ca filtrul de particule nu mai functioneaza in parametri optimi. Avand in vedere ca un astfel de filtru este destul de scump, problema trebuie remediata rapid. Asa ca, ideal este sa duci masina la un service pentru curatarea filtrului. In cazul in care acesta este infundat si folosesti in continuare autoturismul, risti sa distrugi turbosuflanta sau chiar motorul.

Martor ulei de motor

Acest martor se aprinde atunci cand exista o problema a uleiului de motor, cum ar fi nivelul scazut al acestuia, temperatura sau presiunea. In cazuri mai rare, martorul de ulei de motor poate fi un indiciu al unor probleme grave ale motorului. In functie de cauze, poti conduce in siguranta si cu acest indicator aprins pana ajungi la cel mai apropiat service pentru verificari.

Martor probleme de functionare a bateriei

Tabloul de bord contine si un martor al bateriei care se va aprinde atunci este detectata o problema de incarcare a acesteia. Este extrem de util pentru ca iti ofera posibilitatea sa afli din timp ca bateria se descarca. In acest fel, nu vei ramane cu masina in drum.

Alti martori din bord si semnificatia lor pe scurtmartori benzina

Pentru a fi mereu stapan pe situatie si a sti ce-ti transmite masina, iata pe scurt si alti martori din bord si ce reprezinta fiecare:

  • Portbagaj deschis – indica faptul ca portbagajul nu a fost inchis corespunzator.
  • Nivel scazut al combustibilului – acest martor de bord iti recomanda sa alimentezi cat se poate de repede.
  • Portiere deschise – se aprinde atunci cand usile masinii sunt deschise si motorul este pornit.
  • Lumini de ceata fata aprinse – acest indicator are rolul de te avertiza ca luminile de ceata sunt aprinse, astfel incat sa le utilizezi corespunzator si justificat.
  • Probleme la servodirectie – atunci cand se aprinde acest martor, este recomandat sa verifici nivelul uleiului de servodirectie. Daca acesta este scazut, trebuie completat cat mai repede.
  • Avertizare privind parasirea benzii de mers – acest martor de bord se aprinde atunci cand autoturismul nu mai este incadrat corespunzator pe banda sa. Este valabil doar in cazul masinilor dotate cu un sistem de mentinere a benzii de rulare.
  • Frana de mana este cuplata – daca acest indicator este aprins, inseamna ca frana de parcare este activata.
  • Probleme la airbag-uri – semnaleaza faptul ca airbag-ul este dezactivat sau ca nu functioneaza asa cum trebuie.
  • Sistem de control al stabilitatii – acest martor de bord face referire la controlul tractiunii. Palpaie atunci cand te deplasezi pe un drum cu aderenta redusa si ramane aprins daca sistemul este defect.
  • Apa in filtrul de combustibil – este o defectiune serioasa si necesita oprire imediata si eliminarea apei din filtru.
  • Dezghetare luneta – apare atunci cand sistemul de degivrare al lunetei este in functiune.
  • Dezghetare parbriz – functioneaza dupa acelasi principiu ca cel de dezghetare luneta.
  • Vizita la service – acest indicator te anunta faptul ca este necesar sa efectuezi o vizita la service.
  • Avertizare cu privire la luminile de frana – daca se aprinde acest martor, inseamna ca unul dintre becurile de frana este ars si ca trebuie inlocuit.
  • Bec ars – martorul de bord pentru bec ars se declanseaza atunci cand becurile de la faruri sau de la semnalizare necesita inlocuire. Becul nefunctional trebuie schimbat urgent, in caz contrar poti fi amendat de catre politie.
  • Presiune scazuta in pneuri – transmite faptul ca una sau mai multe anvelope are presiunea sub nivelul recomandat. In cazul in care una dintre acestea este strapunsa, este necesar sa suni la asistenta rutiera.
  • Avertizare de temperaturi scazute – este un martor care porneste atunci cand temperatura de afara se apropie de 0 grade celsius si te avertizeaza ca exista riscul de polei pe strazi.  
  •  

Martorii din bord: ce spun ei si cum ne ajuta sa intretinem corect masina

Orice autoturism, chiar si nou, sufera uzura si pot aparea diferite defectiuni tehnice. Cunoasterea semnificatiei celor mai importanti martori din bord este esentiala pentru orice sofer, deoarece acestia anunta erori, uzuri sau probleme ale masinii. Mai ales in cazul vehiculelor moderne, tabloul de bord este unul foarte complex, avand diferite pictograme si becuri. Asadar, intelegerea temeinica a ceea ce reprezinta fiecare este foarte importanta. De asemenea, tratarea cu atentie a luminilor de avertizare ale bordului te ajuta sa te mentii in siguranta in calatorii si sa scutesti o factura costisitoare de reparatii.

Pentru a-ti proteja masina si pasagerii din ea, este indicat sa-i asiguri o intretinere corespunzatoare si sa mergi regulat la un service. In plus, este important sa te feresti de eventualele accidente si sa circuli cu atentie. In caz de nevoie o asigurare CASCO iti va acoperi diverse daune provocate de producerea unor evenimente neplacute. Desi nu esti obligat sa o inchei, ca in cazul unei polite de asigurare RCA, aceasta iti poate fi de mare folos in anumite situatii.

Ca regula generala, atunci cand ai un martor aprins in bord si nu stii ce sa faci, daca indicatorul este de culoare rosie sau portocalie trebuie sa tragi cat mai repede pe dreapta. Un airbag defect, spre exemplu, ar putea sa nu se deschida in caz de accident, ceea ce inseamna ca nu vei fi la fel de bine protejat. In timp de martorii de culoare rosie indica o defectiune majora sau o problema legata de siguranta, cei de culoare galben sau portocaliu sunt si ei un avertisment ca ceva nu functioneaza cum trebuie. Indicatorii luminosi de culoare verde sau albastra au doar rolul de a-ti semnala ca anumite functii sau sisteme sunt aprinse, cum ar fi luminile de intalnire sau pozitiile.

Pentru ca masinile au dotari diferite in functie de producator, recomandat este sa citesti manual de utilizare si sa afli semnificatia fiecarui martor de bord de acolo. Astfel, vei sti ce trebuie sa faci in cazul in care unul dintre acesta se aprinde.

Asadar, cunoasterea martorilor de bord te va ajuta in situatii dificile si iti va simplifica luarea unei decizii corecte legata de autoturismul personal. Desi unii dintre acestia pot anunta probleme banale, exista si martori de bord care indica defectiuni majore ce trebuie remediate cat mai rapid.

Sursa foto: shutterstock.com 

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos