Masina lovita in parcare

Mașină este una dintre cele mai importante proprietăți pe care le poți avea, că persoană fizică. Autoturismul este un bun de valoare, care îți ușurează viață de zi cu zi prin faptul că facilitează deplasarea rapidă dintr-un loc în altul. Tocmai de aceea, orice dauna care afectează autoturismul este una care trebuie gestionată cu grijă. 

În cazul în care dauna este una ușoară și se produce în trafic, sistemul de asigurare RCA este cel care vine în sprijinul șoferilor, cu ajutorul constatării amiabile. Că posesor de autoturism, ai posibilitatea de a încheia și o polița de asigurare CASCO. Ce se întâmplă, însă, dacă trebuie să remediezi daune rezultate în urmă unui incident misterios? Altfel spus, ce faci dacă îți găsești Mașină lovită în parcare?

Mașină lovită în parcare, cu autor necunoscut

De cele mai multe ori, șoferii care își găsesc Mașină lovită în parcare nu au norocul de a putea să identifice persoană care a provocat pagubele. Identificarea vinovatului ar fi posibilă doar dacă acesta și-ar anunță de unul singur greșeală sau dacă șoferul păgubit ar avea acces la înregistrări video realizate de camerele de supraveghere publice sau de camera montată la nivelul propriului autoturism.

Dacă nu există nicio proba video prin care să se poată identifica persoană vinovată de producerea daunelor, ce faci când găsești Mașină lovită în parcare? Procedura pentru Mașină lovită în parcare este una destul de simplă și intuitivă. Este vorba despre câțiva pași standard, după cum urmează:

Masina lovita in parcare autor necunoscut

Pasul 1. Mașină avariată în parcare trebuie să fie fotografiată. Este bine să fotografiezi Mașină fără să o mișți, deoarece este important să poți proba cu imagini acuzele pe care le vei menționa în eventuală plângere efectuată la Poliție.

Pasul 2. Ia legătură cu proprietarii mașinilor din jur sau cu posesorii de afaceri aflate în apropierea locului în care ai parcat Mașină, care ar putea avea montate camere de supraveghere. Dacă aceștia au înregistrări, ele vor putea fi folosite pentru identificarea autorului.

Pasul 3. Anunță incidentul la poliție. În raport cu Mașină lovită în parcare, Poliția trebuie să deschidă o anchetă. Este obligatoriu să anunți incidentul către cea mai apropiată secție de Poliție, în termen de maximum 24 de ore de la producerea să. Dacă nu te prezinți în față autorităților, ești pasibil de amendă și de suspendarea permisului de conducere.

Pasul 4. Anunță asigurătorii. În caz de Mașină găsită lovită în parcare, CASCO este o polița de asigurare foarte bună, deoarece mai mult că sigur costurile aferente reparației daunelor suferite de Mașină ta vor fi decontate de compania de asigurări. Tot în raport cu Mașină găsită lovită în parcare, RCA este un tip de asigurare care rareori garantează decontarea cheltuielilor în astfel de cazuri. În cazul în care nu reușești să găsești autorul accidentului în urmă căruia Mașină ta a fost avariată în parcare, ai șanse de a-ți repara daunele cu ajutorul așa-numitului fond al victimelor străzii. Firește, pentru a avea acces la acest fond, este nevoie să respecți procedura și să declari accidentul la Poliție.

Masina lovita in parcare autor cuoscut

Mașină lovită în parcare, cu autor cunoscut

Există, cu siguranță, încă o întrebare pe care ți-o pui: ce fac dacă îmi găsesc Mașină lovită în parcare și știu cine este autorul? În cazul situațiilor în care autorul este cunoscut, procedura este relativ similară, însă ai putea scapă de grijă implicării Poliției. De ce? Pentru că ai posibilitatea de rezolva totul prin intermediul asigurării de Răspundere Civilă Auto, a cărei reînnoire o poți face la timp cu ajutorul sistemului de verificare RCA. Pentru că autorul să fie necunoscut, este necesar că el să îți lase un număr de contact. Îl poți contacta, pentru a aranja semnarea unui formular de constatare amiabilă sau pentru a obține daune din partea acestuia. Este recomandat, oricum, să te asiguri că fotografiezi Mașină, pentru că daunele să fie surprinse și să ai dovezi cu privire la existența lor. De asemenea, se recomandă să păstrezi o atitudine cât mai calmă, în raport cu șoferul vinovat de accident. 

Completează formularul de constatare amiabilă, împreună cu celălalt șofer și poți începe să contactezi asigurătorii. Aceștia trebuie informați cu privire la incidentul produs, chiar dacă nu ai de gând să ceri decontarea reparațiilor în baza asigurării. În caz contrar, firma de asigurări poate să solicite anularea poliței. Dacă nu te folosești de polița de asigurare și decizi să repari Mașină cu ajutorul despăgubirilor oferite de către autorul incidentului, poți rezolva problema pe cont propriu. Fie că este vorba despre o Mașină lovită în parcare de către un autor cunoscut sau necunoscut, este important să respecți aceste proceduri, pentru o rezolvare legală și rapidă!

Sursă foto: Canva.com 

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos