seria CIV

Orice șofer care deține și conduce un autovehicul, trebuie să cunoască toate amănuntele despre actele necesare ale automobilului, pentru mai multă siguranță personală. Pentru că ești un șofer responsabil și cunoști toate regulile de circulație și, nu numai, cunoștințele solide despre actele mașinii, vor reprezenta un plus pentru ține. Așa că, printre actele esențiale, se regăsește și cartea de identitate a mașinii, eliberată în urmă înmatriculării acesteia.

Cu ajutorul cărții de identitate a vehiculului, acesta va putea fi identificat mult mai ușor în orice context în care te vei află. Prin urmare, în cadrul acestui articol, vei află mai multe detalii despre cartea de identitate a autovehiculului tău, precum și informații despre cum poți găși seria CIV pe talonul auto.

Ce este cartea de identitate a vehiculului (CIV sau talon)?

Cartea de identitate a vehicului, care se mai poate întâlni prescurtat că CIV sau talon, reprezintă cel mai important act pe care orice posesor al unei mașini, trebuie să îl dețină. Fiind un act oficial, de o importantă majoră pentru automobil, este considerat asemenea unei cărți de identitate pentru orice persoană.

Conform acestui lucru, cartea de identitate a vehiculului, CIV sau talon, este foarte bine securizată, dar și unică. Această este de tipul unui formular de patru pagini în care sunt notate diverse date ce vin în ajutorul identificării unei mașini, dar și alte date tehnice despre vehicul, pe care le vom prezența ulterior.

Este bine de știut că, o carte de identitate a unui vehicul are un format A4, standard, neîmpaturita, fiind de 297 x 210 mm, în timp ce, împăturită, are un format A5, cu dimensiunile de 210 x 148 mm, conform datelor oficiale. De asemenea, suportul CIV este din hârtie protejată împotriva oricărei forme de falsificare.

De asemenea, în cartea de identitate a mașinii, sunt trecute date despre proprietar, pentru a putea fi identificat și de către organele de ordine, în cazul în care va fi necesar acest lucru. Și pentru mai multă siguranță, pentru a evita eventualele neplăceri, precum o amendă, verifică dacă nu cumva ți-a expirat Asigurarea RCA, asigurare ce este obligatorie pentru a putea circulă cu autovehiculul. Noi am simplificat acest proces și acum poți face acest lucru chiar și online.

Unde găsesc seria civ pe cartea de identitate?

Este necesar să cunoști ceea ce conține un talon auto, atât pentru identificarea facilă a seriei CIV, cât și a altor informații care îți vor putea fi necesare:

Pe prima pagină a talonului, vei găsi sigla de la RAR (Registrul Auto Român), titlul de Carte de Identitate a Vehiculului (CIV), traducerea acesteia în limba engleză, iar în partea de jos, dreapta, se găsește seria CIV.

Tot aici vei mai găsi anumite câmpuri în care sunt trecute aceste date importante:

Numărul de înmatriculare;

Autoritatea de specialitate, unde s-a realizat înmatricularea mașinii;

Dată la care s-a înregistrat înmatricularea autovehiculului;

Datele personale ale proprietarului, precum numele sau adresa;

Cu ajutorul datelor enumerate anterior, este mult mai ușor să atesti faptul că eșți posesorul acestui autovehicul, putând să se verifice și numărul de înmatriculare.

serie CIV

Unde găsesc seria civ pe talon?

Pe a două pagină a talonului, există mai multe câmpuri în care se trec, în mod clar, datele despre autovehicul, precum: Datele de identificare pentru vehicule: tip, marca, versiune sau varianta acestuia, denumirea comercială sau anul de fabricație; Serie șasiu (numărul de identificare); Datele despre categorie: clasa, caroseria; Număr de omologare; Număr axe; Alte detalii precum: lățime, lungime, înălțime, distanță între axe, toate fiind specificate în milimetri.

ce este seria civ

Pe a treia pagină vei putea găsi datele tehnice despre mașină, mult mai amănunțite, precum următoarele: Serie motor (Cod motor talon); Capacitatea cilindrică, ce tip de combustibil necesită, puterea, turația etc.; Normă de poluare în care se încadrează Ce anvelope se pot folosi pentru față și spate, suspensiile; Capacitatea rezervorului, în litri; Alte date despre mașină, cum ar fi: culoarea, câte locuri există, care este viteză maximă etc. Tot pe această pagină, se specifică și ce reprezentanta RAR a emis documentul, dar și dată la care a fost eliberat acesta. Pe a patra pagină se poate găși rubrica de mențiuni, o traducere în engleză a paginilor menționate anterior, cât și un cod QR, în partea de jos. Cu ajutorul acestui cod, vei află mai multe informații despre autovehicul. În concluzie, acestea au fost cele mai importante detalii despre cartea de identitate a vehiculului, pe care trebuie să le cunoască orice posesor de autovehicul. De asemenea, este necesar că toate actele mașinii să fie mereu la îndemână oricărui șofer auto.

Sursă foto: Canva.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos