Talonul auto – ce este și ce se regăsește în el?

 

Dacă ești un șofer la început de drum în tainele șoferiei sau dacă ești doar curios să cunoști ce anume se regăsește în această carte de identitate a vehiculului, ar fi momentul să te poți documenta de undeva. 

    Ca să înțelegi mai bine ce reprezintă talonul auto, trebuie să știi ce înseamnă înmatricularea și anume procedura prin care un vehicul este atestat să circule pe drumurile publice, europene. Iar în urma acestui proces de înmatriculare se obține numărul de înmatriculare unic și un certificat de înmatriculare sau talonul auto.

    Ca să îți poți înmatricula mașina ai nevoie de mai multe documente. Pentru început trebuie să ai la tine certificatul de înmatriculare și certificatul de inspecție tehnică. Pe ambele le poți obține destul de ușor. Pentru certificatul de inspecție tehnică ai nevoie de o programare la RAR. Apoi trebuie să deții o dovadă a dreptului de proprietate asupra mașinii ( un act din care să reiasă că tu ești unicul proprietar). De asemenea trebuie să poți dovedi că ai plătit taxa pe valoare adăugată (TVA-ul) în țară. O să mai ai nevoie de o asigurare RCA. Dacă din varii motive nu dispui de suma totală de bani pentru o asigurare poți apela la o asigurare în rate fără dobândă de la asiguraricontactless.ro. Este ușor de obținut și destul de rentabilă. Și ultimul act de care ai nevoie pentru a-ți putea înmatricula mașina este un certificat de conformitate, dacă ai cumpărat vehiculul de nou.talon auto masina noua

Ce informații poți găsi pe talonul auto?

     În talonul autoturismului vei regăsi elementele reprezentative pentru mașină. De asemenea vei observa și prezența unor elemente de securitate, pentru a nu putea să se reproducă foarte ușor. Printre cele mai importante informații pe care le poți găsi în talonul auto sunt numărul de înmatriculare a mașinii care este similar cu CNP-ul din buletinul unei persoane și este un șir de numere și litere distinct ( nu există posibilitatea unui număr de înmatriculare identic la două mașini din aceeași țară) și prima dată a înmatriculării mașinii. Alte date care se regăsesc în talon sunt date cu caracter personal ce includ, în general, prenumele și numele de familie al deținătorului certificatului sau dacă este vorba despre o persoană juridică, denumirea acesteia și sediul firmei. Un alt fapt precizat în talonul auto este dacă proprietarul mașinii este și cel ce deține certificatul, deoarece, poți înmatricula mașina pe numele tău, dar aceasta să nu fie cumpărată de tine, ci de o rudă, o firmă sau un prieten. De asemenea în talonul auto se regăsește specificată marca mașinii, tipul ei, descrierea afișată în comerț, versiunea ei, greutatea, greutatea ei maxim admisă (adică cât de încărcată poate fi), masa mașinii si numarul de identificare. Dacă valabilitatea nu este nelimitata, ea ar trebui să apară, de asemenea pe talon. De asemenea poți găsi în talonul auto și data la care a fost emis certificatul de înmatriculare, numărul omologării de tip și date tehnice despre motorizare: capacitatea ei cilindrică în cm cubi, puterea netă maximă în kilowați, doar în cazul în care este specificată, tipul utilizat de combustibil (benzină, motorină)  sau, dacă optezi pentru un automibil electric, sursa de putere. Culoarea este și ea prezentă într-un spațiu special destinat în talon ca și numărul de locuri cu care a fost fabricată și seria alocată cărții de identitate.

     Ca și formă, talonul auto dispune de forma de dreptunghi și este compus din trei bucăți care se împăturesc astfel încăt să fie mai ușor de transportat și depozitat. Ca și material, talonul este tipărit pe hârtie, documentul având în compoziția lui: stema României plasticată astfel încât să se obțină o reacție distinctă și greu de obținut prin reproducere. Această stemă este vizibilă pe toate cele trei pagini ale documentului. De asemenea mai poți observa la lumina UV și niște fibre încorporate, invizibile la lumina comună. Hârtia este de tip filigran și are anumite părți redactate în microscriere. De asemenea poți regăsi  pe talon și scris tipărit în relief, elemente opace fluorescente, seria vizibilă pe fiecare pagină și un background greu de reprodus prin scanare sau copiere ori tiparire, background ce nu cuprinde culori comune și are unele culori greu de reprodus.

Care sunt principalele caracteristici ale talonului auto?

img-3img-4  La fel ca toate documentele de care ai nevoie în viața de zi cu zi, talonul auto are o serie de dimensiuni și caracteristici proprii și individuale după care îl poți recunoaște mai ușor.  

      Talonul auto este alcătuit din trei pagini împăturite care se pot desface pentru a descoperi tot conținutul documentului. 

     La fel cum fiecare punct de pe orice alt document are o anumită însemnătate, talonul auto deține zone, puncte și pragrafe care înseamnă ceva, astfel: la punctul A ai precizat numărul de înmatriculare al mașinii iar la punctul J ai afișată categoria vehiculului. Trecând mai departe, la punctul D.1 ai zona destinată mărcii mașinii, urmat de de punctul D.2 unde regăsești tipul mașinii.  La D.3 vei găsi denumirea comercială, numele cu care acesta apare în cataloagele din comerț. Următoarea zonă este cea denumită ca punct E. Aici ai precizat numărul de identificare al vehiculului și urmează punctul K, unde regăsești numărul omologării. La zona destinată literii C avem mai multe puncte: C.2, aici ai date personale despre ce ce deține vehicolul, la C 2.1 este precizat numele de familie al deținătorului, al proprietarului de drep sau al companiei care deține mașina, la C 2.2, ai prenumele proprietarului iar la C 2.3 este scrisă adresa din catea de identitate sau, după caz, adresa sediului companiei. Următorul pragraf destinat literii C este C.3, unde ai date importante despre cel ce utilizează vehiculul. B-ul este asociat cu data primei înmatriculări iar la H, ai  valabilitatea talonului auto, dacă această valabilitate nu este nelimitată.

Urmează punctul I unde poți observa data înmatriculării, compus din  I.1, ude este data eliberării certificatului de înmatriculare.  La F.1, poți vedea scrisă masa încărcată (adică masa maxim admisă pe care mașina o poate avea, din datele tehnice ale fabricantului și acest paragraf nu este completat în cazul motocicletelor). Urmează G-ul, unde alte date referitoare la masa mașinii în diferite cazuri. La punctul P avem Motorul cu P.1(capacitatea cilindrică),P.2(Puterea netă maximă), P.3(Tipul de combustibil sau de sursă de putere). După ce treci de punctul P poți observa că la Q este precizat raportul dintre putere și masă, apoi

la R, ai culoarea vehiculului, la S este un spațiu destinat pentru precizarea locurilor disponibile în mașină cu S.1(Număr de locuri, ce include și locul șoferului) și S.2(Număr de locuri alocate în picioare, dacă vorbim despre un autotorism de tipul bus sau microbus.

Ultimele litere sunt destinate seriei cărţii de identitate a vehiculului, adică litera X, și

autoritatea emitentă, cea care a eliberat talonul, la litera Z.

    În concluzie, este bine să cunoști aceste date înainte să treci la obținerea talonului auto, fiindcă aceste date îți vor facilita opțiunile pe care dorești să le activezi pentru asigurarea ta auto și, astfel, va fi mai ușor să optezi pentru o asigurare auto care să se preteze preferințelor tale și nevoilor tale.

sursa foto: create.vista.com

Alte Articole
Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14apr.

Impozit auto 2024 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26mart.

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19mart.

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]


Acceptați consimțământul pentru a vizualiza acest lucru

Faceți clic pentru a permite Embedded Videos