Pentru a te bucura de o calatorie fara griji si o vacanta relaxanta, afla in articolul de mai jos toate informatiile de care ai nevoie despre vigneta de Bulgaria, conditiile de calatorie din aceasta tara, precum si alte recomandari oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Informeaza-te intotdeauna din surse sigure inainte de a pleca la drum!

Vignieta de Bulgaria: unde trebuie platita si cat costa?

Pentru a circula pe drumurile publice din Bulgaria, ai nevoie de o vignieta care trebuie achizitionata cel tarziu la intrarea pe teritoriul tarii. Autoritatile bulgare efectueaza controale regulate, mai ales in apropierea punctelor de trecere a frontierei, iar in cazul in care se constata lipsa vignietei, va trebui sa achiti pe loc o taxa compensatorie. Asadar, este recomandat sa te informezi foarte bine cu privire la conditiile de calatorie si la taxa de drum inainte de a intra pe teritoriul vecinilor bulgari.

De asemenea, in Republica Bulgara, exista un sistem de plata diferit pentru autoturisme si autovehiculele care depasesc 3,5 tone. Mai jos vei gasi informatii detaliate despre vignieta din Bulgaria si taxa de drum pentru camioane.

De unde iti cumperi viniete pentru Bulgaria?

Vignieta de Bulgaria poate fi achizitionata si online, acesta fiind cel mai rapid si usor mod de a o procura. Procesul dureaza doar cateva minute iar plata se poate face cu cardul sau prin transfer bancar. Daca nu esti familiarizat cu mijloacele electronice, poti cumpara vignieta pentru Bulgaria imediat ce ai trecut vama, de la automate in care plata se face tot cu cardul, din benzinarii (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD), de la oficiile postale sau din sucursalele Easy Pay sau Fast Pay.

Pentru ca metoda de cumparare online a vignietei de Bulgaria este mai simpla, multa lume o prefera in locul variantelor clasice. In plus, eviti cozile iar procesul dureaza doar cateva minute, intrand pe platforma autoritatii bulgare care are si versiune in limba romana. Iata care sunt pasii:

  • Selectezi “vignieta electronica pentru autoturism”;
  • Selectezi perioada de valabilitate pe care o doresti;
  • Bifezi perioada de valabilitate (incepand cu);
  • Completezi informatiile despre numarul de inmatriculare si tara;
  • Completezi cu adresa de email pentru a primi confirmarea platii;
  • Selectezi tipul cardului si platesti online.
  •  

Daca intentionezi sa achizitionezi vignieta prin transfer bancar, tine cont de faptul ca procesul de confirmare a platilor dureaza si ca taxa de drum poate fi activata dupa aproximativ 3 zile lucratoare.

Pentru autovehiculele si mijloacele de transport cu o masa totala admisibila de pana la 3,5 tone, vignietele electronice pot fi eliberate pe o durata de 3 zile (vinieta de sfarsit de saptamana), o saptamana, o luna, trei luni sau 1 an. Acestea vor fi emise in baza numarului de inmatriculare, in functie de categoria din care face parte autoturismul. Astfel, vignieta electronica este valabila numai pentru masina al carui numar de inmatriculare a fost inregistrat, indiferent daca se schimba utilizatorii acesteia.

Cat costa rovinieta la Bulgari?fata cu steag bulgaria

Pentru drumurile ocazionale in Bulgaria, ideal este sa alegi varianta de vigneta de weekend care este valabila de vineri de la ora 12:00 pana duminica la 23:59, sau cea valabila timp de o saptamana. Aceasta intra in vigoare dupa 5 minute de la efectuarea platii in sistem. Vignieta de Bulgaria va fi platita in leva iar daca alegi plata cu un card in lei, se va aplica cursul de schimb al bancii la care ai cardul. Daca te intrebai cat costa rovinieta la bulgari, afla ca pretul variaza in functie de valabilitate dupa cum urmeaza:

  • Un weekend – 10 leva
  • O saptamana – 15 leva
  • O luna – 30 de leva
  • 3 luni – 54 de leva
  • 1 an – 97 de leva
  •  

In cazul in care autoturismul tau are si o remorca si impreuna depasesc 3,5 tone, trebuie sa achizitionezi doua vigniete electronice separate, una pentru autoturismul care tracteaza si cealalta pentru remorca.

Daca esti sofer de camion sau autobuz si tranzitezi Bulgaria, trebuie sa stii ca vinieta a fost inlocuita cu un sistem de taxare cu monitorizare prin satelit, numit TOLL, pretul fiind stabilit in functie de distantele parcurse si de clasa de emisii. Procedura de achizitionare este aceeasi ca in cazul vignietei pentru masini sub 3,5 tone, adica online, in punctele fizice din apropierea granitelor sau punctele de vanzare cu logo-ul BG TOLL.. 

Ce sanctiuni se aplica daca circuli fara vigneta in Bulgaria?

Autoritatile bulgare efectueaza deseori controale neprevazute in trafic pentru a verifica daca autoturismele care circula pe teritoriul lor au o vignieta valabila. In plus, un autovehicul poate fi inregistrat de camerele automate ca folosind un drum national fara achitarea in prealabil a vignietei. In acest caz, vehiculul va fi oprit din circulatie pana la achitarea taxei compensatorii.

Taxa compensatorie poate fi achitata pe loc, prin card bancar, sau in 14 zile, prin transfer bancar, iar cuantumul acesteia difera in functie de categoria autoturismului:

  • Autoturisme – 70 leva;
  • Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva;
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva;
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva;
  • Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva.
  •  

Avantajul aplicarii taxei compensatorii este ca iti poti continua drumul in cel mai scurt timp, fara a pierde vremea cu procese verbale sau alte documente. Dupa achitarea acestei taxe, se va elibera o dovada de plata cu ajutorul careia poti circula pana la sfarsitul zilei respective. In urmatoarea zi va trebuie sa achiti e-vignieta, altfel risti o noua sanctiune pentru neplata acesteia. Daca esti prins fara vigneta la iesirea din Bulgaria, nu vei fi scutit de sanctiuni si va trebui sa achiti taxa compensatorie in numerar la ghiseele de frontiera.

In cazul in care nu vei achita taxa compensatorie, autoritatile bulgare pot emite un proces verbal de constatare a contraventiei, prin care se va stabili si o amenda. Aceasta va intra in vigoare dupa 14 zile calendaristice, daca in acest timp nu vei achita taxa compensatorie. Amenda pentru conducere fara vignieta in Bulgaria este de 300 de leva pentru vehiculele usoare si poate ajunge pana la 3000 de leva pentru vehiculele grele.

O alta atentionare emisa de Ministerul Afacerilor Externe este aceea ca, in cazul in care, terminalele de tip bancomat de la punctele de frontiera nu functioneaza, soferii nu vor fi exonerati de achitarea taxei de drum. In astfel de situatii, este recomandat sa sesizezi autoritatile bulgare care își desfășoară activitatea în punctul de frontieră respectiv si sa achizitionezi de indata vigneta de Bulgaria online, de la ghișeele poștale (dacă acestea funcționează în cadrul punctului de frontieră) sau de la cea mai apropiată stație de benzinărie.

Conditii de calatorie in Bulgaria si alte informatii utile

Inainte de a pleca la drum, consulta intotdeauna conditiile de calatorie in Bulgaria de pe pagina dedicata a Ministerului Afacerilor Externe. Aici vei afla orice informatii ai nevoie legate de conditiile de intrare si regimul de sedere pe teritoriul bulgar, plus eventualele restrictii care se aplica in acel moment.

vignieta bulgaria

Conditii de intrare in Bulgaria

Intrarea pe teritoriul bulgar este posibila in  baza pasaportului simplu, a pasaportului simplu electronic, a pasaportului temporar sau a cartii de identitate. Toate aceste documente trebuie sa fie in termen de valabilitate. Cetatenii romani minori nu pot intra in Bulgaria in baza certificatului de nastere, asa ca ai nevoie de pasaport si pentru cei mici. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre conditiile de calatorie in Bulgaria ale copiilor minori, este recomandat sa consulti informatiile oferite de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane.

Atunci cand calatoresti in Bulgaria, este recomandat sa te asiguri ca:

  • Detii un document de identitate (pasaport sau carte de identitate) valabil, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autoturismului, asigurarea internationala tip Carte Verde, chitanta privind achitarea taxei de drum in Bulgaria;
  • Detii fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor de sedere/cazare;
  • Detii un card european de sanatate sau o asigurare de calatorie care sa includa acoperirea cheltuielilor medicale in caz de imbolnavire sau accident; aceste asigurari sunt recomandate si pentru copii;
  • Detii documente pentru animalele de companie care te insotesc.

In ceea ce priveste cardul european de sanatate si asigurarile de calatorie mentionate mai sus, trebuie sa stii ca ambele sunt necesare deoarece se completeaza reciproc, oferind un acces facil la serviciile medicale de pe teritoriul bulgar. In caz contrar, vei fi responsabil pentru achitarea in totalitate a contravalorii serviciilor oferite de unitatile spitalicesti din Republica Bulgaria.

Recomandari importante privind conditiile de calatorie in Bulgaria

Pe langa achizitionarea vignietei pentru Bulgaria, atunci cand calatoresti pe teritoriul vecinilor de la sud de Dunare, este recomandat sa verifici valabilitatea tuturor documentelor autoturismului cu care circuli. Poti folosi o aplicatie cu serviciul de alerte auto sau alte tool-uri gratuite online, care te vor ajuta sa gestionezi mai usor toate aceste acte auto. Avantajos este si faptul ca acum poti cumpara rapid asigurare RCA online de la un broker, fara a fi nevoie sa te deplasezi la birouri cu actele masinii. Asa ca, daca esti pe fuga si ai multe lucruri de rezolvat inainte de plecare, ai la dispozitie o multime de instrumente online care te scapa de griji.

Daca ai ales sa-ti petreci vacanta in statiunile litorale din Bulgaria (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena și, mai ales, Nisipurile de Aur), autoritatile locale recomanda parcarea masinilor in locurile special amenajate contra cost. De asemenea, incheierea unei asigurari facultative CASCO este necesara pentru a-ti proteja propriul autoturism in caz de accident sau alte evenimente neprevazute.

Un alt aspect important este faptul ca autoritatile nu recomanda soferilor conducerea unui autovehicul pe teritoriul Bulgariei in situatia in care detin o dovada inlocuitoare a permisului de conducere. In astfel de cazuri, politia bulgara poate retine certificatul de inmatriculare al mijlocului de transport si placutele pana la solutionarea verificarilor privind dreptul și capacitatea juridică a șoferului de a conduce pe drumurile publice. Acest lucru poate dura si pana la 72 de ore, timp in care vei fi nevoit sa astepti.

O alta recomandare pentru turistii romani este aceea de a avea la dispozitie un contact permanent telefonic din cadrul agentiei de turism prin intermediul careia au contractat serviciile turistice. Acest lucru poate fi necesar in cazul unor eventuale neconcordante privind serviciile puse la dispoziție de unitățile hoteliere bulgare.

MAE conditii de calatorie Bulgaria in sezonul turistic 2022

Indiferent ca vrei sa iti petreci vacanta pe teritoriul bulgar sau esti doar in trecere, este recomandat sa te informezi temeinic cu privire la conditiile de calatorie in Bulgaria, atat de intrare, cat si de sedere. Iata care sunt principalele recomandari ale Ministerului Afacerilor Externe pentru cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Republica Bulgaria sau sa tranziteze teritoriul acestui stat catre Grecia sau Turcia:

  • Pentru evitarea timpilor mari de asteptare la granita, este recomandat sa fie folosite toate punctele de frontiera bulgare deschise circulatiei rutiere internationale: Giurgiu-Ruse; Calafat-Vidin; Negru Voda-Cardam; Vama Veche-Durankulak; Lipnita – Kainardja; Dobromir – Krushari.
  • De asemenea, o alta recomandare este ca cetatenii romani sa se asigure ca detin resurse suficiente de combustibil, apa si alimente si sa mentina in stare de functionare mijloacele mobile de comunicare.
  •  
  • Este recomandat  ca soferii sa respecte cu strictete regulile de circulatie rutiera in special regimul legal de viteza admisa. 

Asadar, achizitionarea vignetei de Bulgaria este obligatorie pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din statul vecin. In plus, informarea temeinica privind conditiile de calatorie inainte de a pleca la drum intra in responsabilitatea fiecarui cetatean. Pentru o vacanta lipsita de griji si pentru a evita situatiile neplacute, verifica din timp toate documentele persoanelor care calatoresc, dar si cele ale autoturismului. 

Sursa foto: vistacreate.com 

Alte Articole
Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?
26Mar

Leasing operational ᐈ ce este leasingul operational si cum se aplica?

Orice persoană juridică trebuie să știe ce înseamnă leasing operațional, în ce fel de situații se poate aplică, ce beneficii are și nu numai. Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie legate de acest aspect, care îți vor fi de folos dacă și tu vrei să apelezi la leasingul operațional pentru firma ta! […]

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷
19Mar

Ai RCA la Euroins? Ce trebuie să știe milioane de șoferi ▷

În urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17.03.2023 de a retrage autorizația de funcționare a companiei Euroins și de a cere insolvența acesteia, este posibil să vă întrebați dacă polița dumneavoastră RCA la Euroins este încă valabilă. Mai este valabilă polița mea RCA la compania Euroins? Conform prevederilor legale, toate polițele […]

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto
14Mar

Impozit auto 2023 » ce acte îți sunt necesare și cum se calculează impozitul auto

Deținerea unui autoturism implică, de cele mai multe ori, o responsabilitate mare. Este important că în momentul în care deții un vehicul să fii întotdeauna cu taxele la zi și să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pentru a fi sigur că funcționează în parametri normali. Având în vedere legea de pe teritoriul României, deținătorii […]